Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare Skandiachefer friade i skattemål

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 16.19

Stockholms tingsrätts friar de tidigare Skandiadirektörerna Lars-Eric Petersson och Ulf Spång från anklagelserna om grova skattebrott.

Så här säger Ulf Spång om den friande domen.

– Jag var aldrig orolig för att jag inte skulle bli friad, utan jag vet ju vad jag gjort och jag vet att det aldrig funnits någon tanke på att undanhålla skatt. Det här är en väldigt illvillig tolkning av vad som skett. Sedan tycker jag det känns förskräckligt egentligen att efter fyra och ett halvt år få en friande dom.

Hur menar du då?

– Jag har ju faktiskt varit uthängd för de här sakerna, och annat, under fyra år och ett halvt års tid och allt har visat sig vara fel. Man kan inte förvänta sig att jag ska jubla idag och tycka att det här var kul. Det tycker jag inte, men jag tycker det skönt att vi är där vi är, säger Ulf Spång.

Tre till fyra års fängelse hade överåklagare Christer van der Kwast krävs i det här skattemålet, där Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson och den tidigare finansdirektören Ulf Spång stod åtalade för grova skattebrott. Enligt åklagaren så har de medvetet undanhållit totalt 72 miljoner kronor från beskattning, pengar som ursprungligen kom från Skandias bonusprogram Sharetracker.

Men både Petersson och Spång frias av tingsrätten, en dom som också var enhällig.

Målet har kretsat kring en placeringsfond i Lichtenstein under namnet Pespi, dit Petersson och Spång flyttade sina bonuspengar från Schweiz, och frågan var om det här var ett sätt att försöka slippa undan beskattning. Tingsrätten skriver i den 167 sidor tjocka domen att åklagaren inte kunnat bevisa att så var fallet.

Ulf Spång stod också åtalad för att försökt smita från skatt när han använde 20 miljoner kronor för att köpa en bostad i Frankrike. Också på den punkten blev det friande dom.

Överåklagare Christer van der Kwast säger till Ekot att han först vill läsa hela domen innan han bestämmer sig för om domen ska överklagas.

Tidigare domar i Skandiaaffären:
Lars-Eric Petersson har tidigare friats av Svea hovrätt när det gäller de omfattande bonusutbetalningarna i Skandia. Petersson fälldes först av Stockholms tingsrätt, men hovrätten ändrade senare domen.

Fällande dom blev det däremot mot Skandias tidigare personaldirektör Ola Ramstedt. Då handlade det om lyxrenoveringarna av lägenheter i Skandias fastigheter, där Ramstedt skrev på en faktura på 17 miljoner kronor.

På fakturan såg det ut om det gällde ombyggnader på Skandias huvudkontor, men egentligen handlade det om renoveringar hos anställda inom Skandia. Ola Ramstedt fälldes i tingsrätten och Svea hovrätt fastställde domen till ett och ett halvt års fängelse.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".