Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många politiker anmäler inte hot

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 16.37

Det är få politiker som hotas och hoten är inte så allvarliga. Det fastslår säkerhetspolisen som har kartlagt saken. Men många låter bli att anmäla hotelserna. En av dem är vänsterpolitikern Jackie Nylander i Stockholm.

– Det hände vid ett tillfälle då jag kom hem att det låg hagelpatroner innanför dörren och det var inte så roligt. Eller att det har stått folk utanför dörren och trampar och frågar efter en, säger Jackie Nylander.

Polisen tog emot 40 anmälningar om hot mot förtroendevalda förra året. Ofta är gärningsmannen en enskild medborgare som är missnöjd med något beslut. Hotet framförs för det mesta genom brev, e-post och telefon.

Detta är inget farligt för demokratin, anser Säpo. Men problemet kan vara större än vad Säpo-siffrorna visar.

Enligt en kommitté som utredde frågan för ett par år sedan är det många politiker som väljer att inte polisanmäla hoten.

Berit Högman, som var ordförande i kommittén och själv varit hotad, förklarar varför man avstår från att gå till polisen.

– För att man är rädd för större offentlighet kring händelserna än vad det redan är, att ens familjemedlemmar ska råka illa ut eller att man inte tror att det är någon idé för att hoten är anonyma, säger hon.

Säpos rapport avslöjar att det parti som får flest hot är Sverigedemokraterna.

– Vi har ju hävdat det i ganska många år att det ligger till på det viset. Nu är det ganska skönt för oss att det bekräftas av en oberoende auktoritet på området, säger partiordföranden Jimmie Åkesson.

Hur tacklar ni detta inom partiet?

– Vi gör ju vad vi kan för att stötta dem inom partiet som på olika sätt utsätts för hotelser eller våld. Samtidigt är det till syvende och sist alltid en polissak och vi uppmanar våra medlemmar att alltid polisanmäla när något sker, säger han.

En del av dem som hotas väljer att hoppa av politiken. Vänsterpartisten Jackie Nylander, som suttit kvar trots hoten, förstår deras beslut.

– Man är ju utsatt och om jag hade haft småbarn då hade jag nog inte haft det här uppdraget, säger han.

Kristina von Dolwitz
ekot@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".