Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Colombia

Farc-gerillan har växande interna problem

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 16.21
Försvarsminister Juan Manuel Santos kungör Ivan Rios död.

På mindre än en vecka har den colombianska Farc-gerillan förlorat två av sina främsta ledare. Att en av dem, Ivan Rios, dödades av sina egna, antyder interna problem i gerillan. Vår korrespondent Lars Palmgren träffade Rios för några år sen.

Då sa han att var situationen var helt annorlunda och att han gick med i Farc-gerillan för att omständigheterna tvingade honom till det.

Ivan Rios, var den yngste i Farc-gerillans ledning, det sju man starka sekretariatet. När jag träffade honom för sju år sen, i samband med de fredsförhandlingar som då pågick, var han ansvarig för Farc:s relationer med det civila samhället. 

Ivan Rios var akademiker, han ansågs vara en av Farc:s ledande teoretiker, en mer politisk än militär ledare. När han dödades var han ansvarig för Farc:s verksamhet i det så kallade kaffebältet.

”Rojas”, den gerillaman som dödade Ivan Rios, säger att han gjorde det för att rädda sitt eget liv.

– Vi var omringade av armén, det fanns ingen mat, många deserterade, det fanns misstankar om att vi var infiltrerade, alla misstänkte alla.

Men kanske var ”Rojas” också ute efter den belöning på 30 miljoner kronor som regering lovat betala till den som överlämnar någon, död eller levande, av medlemmarna i sekretariatet.

Det finns många vittnesmål om att Farc, sen ett år tillbaka, har växande interna problem, vilket inte minst har märkts av att flera tusen gerillasoldater har deserterat.

Anledningarna är flera. En är att regeringsstyrkorna varit framgångsrika i sina långvariga offensiver. En annan är att militären har effektiviserat sin underrättelseverksamhet, inte minst när det gäller att avlyssna radiokommunikation och mobil- och satellittelefoner.

Allt det här har lett till svårigheter för sekretariatet att kommunicera med varandra, vilket i sin tur har försvagat ledarskapets auktoritet.

Farc:s kanske största styrka har annars varit myten om att dess ledare är oövervinnerliga. Typisk är historien om Farc:s grundare Manuel Marulanda som dödförklarats dussintals gånger, men som alltid har återuppstått.

Att två centrala ledare nu dödats på mindre än en vecka innebär att den gamla myten om att Farc är oövervinnerligt fått sig ett ordentligt dråpslag och att demoraliseringen förmodligen kommer att fördjupas.

I en sådan situation kan den utlysta belöningen på 30 miljoner kronor visa sig vara ett effektivare vapen än bomber. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".