Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre irakier söker sig till Sverige

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 05.28

Numera får de flesta irakier som söker asyl i Sverige avslag. I februari fick bara 23 procent av irakierna stanna, jämfört med 72 procent förra året. Nu söker sig färre irakier till Sverige.

En förklaring kan vara de tydliga signaler Sverige nu skickar till irakier: det har blivit svårare att få uppehållstillstånd i Sverige säger Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket.

– Det kanske är så att migrationsdomstolens praxis på det här området är att den blir känd och att man därför ser att man kanske inte får tillstånd i Sverige och väljer andra destinationer, säger han.

Bilden av Sverige som landet som har öppnat portarna för asylsökande irakier stämmer inte längre med verkligheten. Det betyder att många av de 11 000 irakier som nu väntar, väntar på negativa besked.

Det betyder också att färre irakier kommer att söka sig till Sverige och Migrationsverket skriver nu ner prognosen för 2008.

Nu tror verket att det kommer 17 000 irakier. Det är 3000 färre än vad man tidigare trodde. Och redan nu märks nedgången. I januari kom drygt 1300 i februari drygt 800.

– Vi anser i Röda Korset att inge ska avvisas till någon plats i Irak. Vi ser positivt på utvecklingen att det har blivit säkrare på vissa platser, men du kan inte säga från dag till dag var det är säkert, säger Christer Zettergren är generalsekreterare på Röda Korset.

Att fler får avslag beror på att Migrationsverkets praxis satt sig, säger Dan Eliasson.

Migrationsöverdomstolen har slagit fast att det inte råder någon inre väpnad konflikt i Irak och det gör att det krävs individuella skäl för att man ska få stanna.

– Man ska vara hotad för den man är, för att få stanna i Sverige. Det räcker inte med att hänvisa till den allmänna situationen i Irak, säger Dan Eliasson.

Men Röda Korset gör en annan tolkning av utlänningslagen.

– I vår utlänningslag finns det två begrepp. Det finns väpnad konflikt och så finns det en svagare grad som vi kallar för ”andra svåra motsättningar” . I Irak nu anser vi att det råder andra svåra motsättningar. Då är det orimligt att individen själv ska kunna visa på att jag som individ är utsatt. Man är utsatt därför att våldet som inträffar, allt enligt våra egna rapporter, är urskillningslöst. Därför kan du inte visa att just du kommer att bli utsatt, säger Christer Zettergren.

Migrationsverket håler inte med.

– Då gör de en annan tolkning än vad Migrationsöverdomstolen gör utav utlänningslagen. Det är Migrationsöverdomstolens tolkning utav utlänningslagen som binder Migrationsverket, säger Dan Eliasson. 

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".