Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bröt medvetet mot kollektivavtal

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 12.46

Ett av Sveriges största skogsvårdsföretag, Jan Karlsson skog, har medvetet brutit mot avtal på den svenska arbetsmarknaden.

Minst tusen polska skogsarbetare har via utländska bemanningsföretag arbetat för halva lönen mot vad svenska skogsarbetare får.

Nu visar kontrakt som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av att det är det svenska skogsvårdsföretaget själv och inte det utländska bemanningsföretaget som satt lönen.

Det finns ett avancerat upplägg inom skogsbranschen för att försöka kringgå lagar och avtal. Svenska skogsföretag tar in polska skogsarbetare via utländska bemanningsföretag. Men polackerna är inte anställda vid bemanningsföretagen utan är egna företagare.

Poängen är bland annat att egna företagare kan arbeta under minimilön och mer än vad arbetstidslagen säger. I tidigare intervju sa Jan Karlsson, ägaren till Jan Karlsson skog, att han krävt av bemanningsföretagen att kollektivavtalet skall följas.

– Vi kräver att de ska följa de lagar och regler vi har på svensk arbetsmarknad. Det har de gjort i de avtal vi har med dem.

Har du ett sådant kontrakt, som jag kan få se?

– Du får inte se några av mina kontrakt, säger han.

Men Sveriges Radio har nu tagit del av ett sådant affärskontrakt.

Det första intrycket utåt är att allt följer gängse spelregler, att bemanningsföretagen är fristående mot Jan Karlsson skog. Men så är det inte. Det är Jan Karlsson skog som sätter de låga lönerna.

Formuleringar i kontraktet visar att Jan Karlsson skog är mycket medvetna om vad det är för ersättningsnivåer till de polska skogsarbetarna.

Enligt kontraktet får inte heller polackerna någon lön i Sverige. De får istället ett förskott på 2000 kronor per person för hela planteringssäsongen. Pengar som, enligt kontraktet, ska täcka till exempel bensin och mat.

Det är inte heller säkert att den polske skogsarbetaren får den lön han arbetat in. Om han åker hem tidigare än vad som bestämts beror det helt på orsaken om han skall få full betalning.

Anna-Lena Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".