Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstol stoppar avvisning till Grekland

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 04.00

Migrationsdomstolen i Malmö stoppar avvisningen av en asylsökande irakier till Grekland. Domstolen anser att grekiska myndigheter inte tar ett tillräckligt ansvar för att asylsökande får en rättssäker prövning. Men Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson är skeptisk till domstolens beslut.

– Jag gör bedömningen att det här är en dom som strider mot all annan praxis på området. Den använder sig av fakta som är svepande och baserar sig på medieuppgifter. Så jag vill överklaga domen och i avvaktan på det så tänker vi fortsätta som vanligt med Grekland, säger Dan Eliasson.

Grekland var det första EU-land den 27-årige irakiske mannen kom till. Och enligt den så kallade Dublinförordningen har länderna inom EU rätt att sända tillbaka asylsökande till de första land de kom till som flyktingar.

Mannen, som skulle avvisas, skadades av en granat i Irak och fick därför en fot amputerad. Enligt Migrationsdomstolen i Malmö är Greklands sätt att hantera handikappade flyktingar ett skäl till att stoppa avvisningen.

I domen står att det under senare tid kommit flera larmrapporter som tyder på att grekiska myndigheter inte tar ett tillräcklig ansvar för att asylsökande där får en rättssäker prövning.

– Domstolen har gjort en prövning utifrån de omständigheter som varit aktuella i det här målet och kommit fram till att det finns skäl att göra undantag, säger Kerstin Hardgren, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Malmö.

Är rättssäkerheten så dålig i Grekland att man inte kan skicka en handikappad asylsökande dit?

– Jag har inte någon uppfattning generellt sett utan det vi tittar på är just, som jag sa, finns det skäl att göra undantag i det enskilda fallet. Nu utgår jag från att den här domen kommer att överklagas så då får vi se vad Migrationsöverdomstolen har för synpunkter i den här frågan.

Är det inte anmärkningsvärt att en svensk domstol kritiserar rättssäkerheten i ett annat EU-land?

– Det här är en prövning i det enskilda fallet. Det finns anledning att poängtera att det är ett avgörande som gäller just den här personen och frågan gäller om det finns anledning att göra undantag från huvudregeln just för honom, säger Kerstin Hardgren.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".