Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Deltid kan leda till ofrivillig arbetslöshet

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 18.02

Att frivilligt arbeta deltid kan leda till ofrivillig deltidsarbetslöshet. Det är en av slutsatserna i en ny forskningsrapport. Dessutom kan möjligheterna att få a-kassa på deltid bidra till att många väljer deltid.

– Sedan kan deltidförmånerna bidra till anpassningen i och med att man kan hitta en försörjning via förmånssystemen så att de individuella drivkrafterna till att verkligen gå upp och hitta en heltidstjänst inte är lika stora därför att man kan komplettera med a-kassa, sjukpenning eller annat, säger forskaren Laura Hartman som varit med och skrivit rapporten.

Forskarna har studerat deltidsarbete och deltidsarbetslöshet, och hur det påverkas av ersättningssystem som a-kassa, sjukersättning och deltidspension. En av slutsatserna är att möjligheterna till ersättning kan påverka hur många som jobbar deltid.

Dessutom kan personer föredra att arbeta deltid, eftersom man kombinerar deltidsjobbet med exempelvis studier, eller för att man vill få mer tid att vara hemma med barnen.

Men, frivilligt deltidsarbete kan i förlängningen leda till ofrivillig deltidsarbetslöshet. Inte nödvändigtvis för samma person, utan en hel bransch kan ha anpassat sig till att det finns många som kan tänka sig att arbeta deltid, och det drabbar då alla i branschen genom sämre chanser till heltidsarbete. Handel och offentlig sektor kan ses som exempel på det.

Det är just i kvinnodominerade branscher som deltidsarbete, och därmed deltidsarbetslöshet är vanligast. Lars-Åke Almqvist, förste vice ordförande i Kommunal, menar att det krävs en annan attityd från arbetsgivarna för att fler kvinnor ska få jobba heltid.

– Vi behöver en helt annan diskussion med våra arbetsgivare i de här branscherna hur man organiserar jobbet. Vi ser ju att det finns ett väldigt tydligt mönster att på kvinnodominerade arbetsplatser så finns det mycket större inslag av deltid medan däremot samma verksamhet där man har mer män anställda finns det helt plötsligt möjlighet för fler att få jobba heltid och då måste det gå att göra på alla arbetsplatser, säger Lars-Åke Almqvist.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".