Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Reinfeldt backar:

Stöd till sämst ställda pensionärer

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 05.22
Backar om pensioner.

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar nu för att ytterligare ett jobbskatteavdrag också kan kombineras med satsningar på de sämst ställda pensionärerna.

Kristdemokraterna och folkpartiet anser att det är viktigare att satsa på den gruppen än att sänka skatten för dem som har jobb. Men statsministern anser att det går att göra bägge delar.

– Det är viktigt att försöka hitta ett stöd som riktar sig till de pensionärer som har de minsta marginalerna. Vi vet att det framför allt handlar om en grupp äldre kvinnor som i mycket liten utsträckning har förvärvsarbetat tidigare i livet. Exakt hur det ska utformas och hur det ska se ut, det är bara på diskussions- och förberedelsestadiet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Många pensionärer är missnöjda med att regeringens skattesänkningar bara har gått till dem som har jobb.

I helgen meddelade Fredrik Reinfeldt att moderaterna bland annat vill satsa på ytterligare ett jobbskatteavdrag i höstens budget.

Avdraget skulle kosta 13 miljarder kronor, ungefär lika mycket som det jobbskatteavdrag som infördes vid årsskiftet. Det skulle motsvara 250 kronor i månaden från nästa år för den som har en månadslön på 20 000 kronor.

De andra borgerliga partierna är tveksamma till ytterligare skattesänkningar för de som jobbar.

Centern vill i första hand sänka arbetsgivaravgifterna medan både folkpartiet och kristdemokraterna vill satsa på de sämst ställda pensionärerna inför höstens budget.

Men Fredrik Reinfeldt anser alltså att det går att göra både och. Om det blir i form av skattesänkningar eller ökade bidrag för de pensionärer som har det sämst, kan statsministern inte säga i dag.

– Vi vet att vi har många pensionärer i Sverige som lever med små marginaler, sida vid sida med andra pensionärer som har det väldigt bra. Det är det som gör det så väldigt svårt att försöka nå fram med det som jag tror att många är överens om, ett bättre stöd för de som har små marginaler.

Är det viktigare än att sänka skatten för dem som har jobb, att stödja pensionärer som har det knapert?

– Mot bakgrund av hur starka finanser Sverige har, vi har överskott nu, gör jag bedömningen att vi kommer att ha plats för både och, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".