Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt väntan på nytt världshandelsavtal

Publicerat fredag 14 mars 2008 kl 07.32

Det är fortfarande högst ovisst om världshandelsförhandlingarna, den så kallade Doharundan, blir klara i år eller om rundan måste läggas på is i flera år. Nu ser det ut som förhoppningarna om ett genombrott i förhandlingarna vid ett toppmöte strax före påsk grusats och mötet skjuts till april eller maj.

Sverige hör till de länder som driver på förhandlingarna, säger Daniel Blockert vid UD:s handelsavdelning.

– Det är för att vi har en väldigt handelsberoende ekonomi. Vi har i stort sett byggt vårt välstånd på handel och vi bygger fortfarande i stor utsträckning vårt välstånd på det. Vi har många väldigt stora företag som agerar på den globala marknaden som har ett stort behov av marknadsöppningar. Vi tror i och för sig att en öppnare världshandel är bra för alla länder, mer eller mindre, men för Sverige är det särskilt tydligt, säger Daniel Blockert.

Ett nytt världshandelsavtal skulle ge Sverige tillträde till nya marknader och ökade handelsinkomster, säger Daniel Blockert som ingår i Sveriges förhandlingsgrupp.

Förhandlingarna i den så kallade Doharundan har pågått i sju år och det börjar bli ont om tid. Förhandlingarna måste klaras av före det amerikanska presidentvalet i höst.

Nästa år får EU en ny kommission och en ny handelskommissonär och då löper även WTO-chefens Pascal Lamys mandat ut.

Det är fler länder än någonsin som deltar i världshandelsförhandlingarna och det är stora värden som står på spel.

Enligt Kommerskollegiums beräkningar skulle Sveriges nationalinkomst öka med tolv miljarder svenska kronor om året om det blir ett världshandelsavtal för framförallt industri- och jordbruksvaror samt tjänsteexport.

– Vi har ju fortfarande kanske allra starkaste intressen när det gäller industrivaror. Det är vår fordonsindustri, det är kemikalier, läkemedel och inte minst elektronik som är ett växande segment. Då är vi ju intresserade av marknadsinträde till gamla handelspartners som vi har, som USA till exempel, som fortfarande är en väldigt stor marknad för oss.

– Men vi är kanske allra mest intresserade av att få mer tillträde till de nya ekonomierna som växer snabbt, Kina, Brasilien, Sydafrika och Indien, säger Daniel Blockert från UD.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".