Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt ton i konflikten om Abchasien

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 06.00

Tonläget mellan Ryssland och Georgien skärps i konflikten om utbrytarrepubliken Abchasien. Ryssland har avbrutit sanktionerna mot Abchasien och varnar Georgien för att ett närmande till Nato kan innebära att Abchasien fullständigt bryter sig loss. Georgien hävdar att ryska vapen kommer flöda in i Abchasien.

Sedan Abchasien deklarerat sig självständigt och krävt internationellt erkännande i veckan har oron växt både i Europa och Georgien. Särskilt sedan Ryssland hävt ett handelsembargo från 1996 mot Abchasien.

Det innebär att ryska varor nu fritt kan föras in och ut i utbrytardelrepubliken som gränsar till Ryssland i norr.  Den georgiske FN-ambassadören varnade i natt för att det finns risk för att ryska vapen förs in i Abchasien och att situationen spetsas till ytterligare. Ryssland stöder därmed etnisk rensning och har tagit ställning för en part, sa ambassadören.

Men den ryske FN-ambassadören hävdar att Abchasien inte är något nytt Kosovo och att hans land inte tänker bryta något vapenembargo genom att förse Abchasien med vapen för att det ska kunna frigöra sig från Georgien.

De 300 000 invånarna i Abchasien vill i första hand bli självständiga och i andra tillhöra Ryssland. Två tredjedelar av invånarna är redan ryska medborgare och de skulle inte klara sig utan ryskt indirekt ekonomiskt stöd.

Inför vinter-OS i Sotjsi fem mil från Abchasien är öppna gränser en nödvändighet för att hinna bygga klart i tid. Arbetskraft från Abchasien och att nyttja hamnarna där är ett skäl varför Ryssland ville häva sanktionerna.

De antogs gemensamt av OSS, alla fd sovjetländer utom Baltikum, 1996. Att Ryssland nu ensidigt lämnat dem har kritiserats av Ukraina, Georgien och EU. Risken för att det skapar ett farligt instabilt läge är stor heter det.

För Ryssland handlar det också om Georgiens Nato ambitioner. Om ett medlemskap blir av kommer Abchasien och det andra separatistområdet Sydossetien bryta sig loss fullständigt från Georgien varnar Ryssland.

Ett georgiskt Nato-medlemskap utgör ett hot mot rysk säkerhet, hävdar Moskva. Ryssland känner sig redan trängt av amerikanska planer att placera ut missilförsvar i rysk närhet, i Polen och Tjeckien.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".