Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rött kort för svåra deklarationer

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 12.04

Uppdaterad 16:03
Om ett par veckor är det dags börja tänka på deklarationen. Sex nya skatteregler gäller i år. Dessutom kommer ett antal deklaranter att få rött kort, redan innan de deklarerat.

Allmänheten berörs av att förmögenhetsskatten är avskaffad och att två nya avdrag införts: jobbavdrag och hushållsnära tjänster.

Hittills har drygt 40 000 skattebetalare ansökt om att få dra av hälften av kostnader för städning och trädgårdsarbete till exempel. Snittavdraget ligger på 2 500 kronor.

Avdraget är nytt och alla gör inte rätt, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

– Det blir en del efterarbete, för allt är inte rätt. En del måste man titta på. Kommer det ett yrkande på en flyttkostnad på en krona och en flyttstädning på 10 000 kr så måste vi ju titta på det kvittot.  

Ännu svårare att deklarerar rätt är det för dem som gjorde aktieaffärer 2007.

Det gäller särskilt de som har eller har haft aktier i flera stora välkända börsbolag där det skett förändringar av aktiens värde, så kallad split eller att aktierna har lösts in av företaget. Det gäller bland andra Volvo och Scania. (Se fakta längst ner i artikeln.)

Reglerna är så krångliga att Skatteverket beslutat att skicka ut en extra varningslapp till deklaranterna i form av ett rött kort.

Mats Sjöstrand förklarar varför man i år skickar med ett rött kort i brevet från Skatteverket.

– Det är något som du får om du handlat med vissa aktier och det betyder att vi varnar dig för att det här är väldigt komplicerat. Du måste se upp så det blir rätt.

Är det värre i år än tidigare?

– Ja, det är fler bolag som gett sig in i tvångsinlösen, splitar och sånt. Det gör man naturligtvis av skatteskäl, man vill gynna utländska ägare till exempel. Följden är att en vanlig medborgare får svårare att deklarera.

Vad är riskerna för dem?

– De kan få betala för mycket skatt eller för lite skatt. Det här är svårt.

Att deklarera för vinst eller förlust på sina aktieaffärer är alltid lite krångligt. Det som gör det värre i år är att flera stora börsbolag med många små aktieägare, som Volvo, SKF, Electrolux, Boliden och Scania löste in aktier 2007 eller ändrade värdet på varje aktie, en så kallad split.

Den som har sina pengar i aktiefonder berörs däremot inte.

Mats Sjöstrand på Skatteverket efterlyser nya regler för att komma till rätta med krånglet.

– Man måste hitta en bättre modell. Antingen måste man införa ett register över vad man hade betalt när man köpte sina värdepapper, då skulle vi kunna räkna ut vinsten eller förlusten automatiskt. Eller så måste man schablonisera beskattningen på något annat sätt.

– Det här är inte så kul för den enskilde, säger Sjöstrand.

Varför händer det inte någonting?

– Det är inte enkelt att ändra. De förslag som har legat har man inte tagit tag i. Jag vet inte vad som kommer att hända, påstår Mats Sjöstrand.

– Vi måste bara varna svenska folket att det är dags att deklarera och se upp så ni inte gör fel.

Fakta: Omkring 1 miljon aktieägare får ett rött kort från Skatteverket med frågan: Ägde du aktier i något av dessa bolag under 2007?

Bolagen frågan gäller är: Acando, Atlas Copco, Boliden, Electrolux, Geveko, Home Porperties, Kungsleden, Munters, Novestra, OEM International, Sandvik, Scania, SKF, Sweco, Teleca, Volvo och Vostok Gas.

Under 2007 har dessa bolag genomför en split följd av en obligatorisk inlösen av aktier. Inlösen räknas som en försäljning till bolaget och ska vid deklarationen redovisas som en sådan.


Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".