Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder vill ha gemensamt gränsskydd

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 16.40

Flera EU-länder vill på sikt bygga upp ett gemensamt gränsskydd som ska övervaka EU:s yttre gränser. I dag finns det bara ett samarbete där länderna hjälper varandra vid behov.

Österrikes inrikesminister Günther Platter är en av dem som tror på en europeisk gränsskyddsstyrka.

– Det är ju EU:s yttre gräns som nu är vår egentliga gräns mot omvärlden och därför måste vi göra allt vi kan för att få ett bra gränsskydd, säger han.

Han vill att dagens samarbete som gäller att kunna skicka personal men också teknisk utrustning för att patrullera EU:s yttre gränser på sikt ska bli en egen gränsskyddskår.

Sverige hör dock till de länder som är tveksamma till att låta en gemensam styrka ersätta de nationella gränspoliserna utmed EU:s yttre gräns.

Från flyktingorganisationers håll sägs det att arbetet som Frontex, den EU-myndighet som samordnar gränsbevakningen, gör leder till att man minskar möjligheterna att komma och söka asyl inom EU.

Men det menar Sveriges företrädare på ministermötet, departementsrådet Mikael Tollerz, att det inte är.

– Nej, det är inte den uppfattning som vi har och vi vet också att UNHCR är i nära kontakt med Frontex och har ett mycket gott samarbete med dem. Det Frontex gör är att helt enkelt rädda människor i nöd. Sedan är det naturligtvis så att Frontex är en gränskontrollmyndighet. Det ska man inte glömma bort. Men i sitt gränskontrollarbete gör man också stora humanitära insatser, säger Mikael Tollerz.

På onsdagen möts EU:s justitie- och inrikesministrar här i Brdo i Slovenien för att diskutera hur gränsbevakningen och kontrollen av inresande i EU ska se ut i framtiden.

Förutom själva gränsbevakningen börjar medlemsländerna nu också diskutera EU-kommissionens förslag om elektronisk registrering av fingeravtryck av alla icke EU-medborgare som reser in i EU, för att komma till rätta med problemen med folk som kommer på turistvisum och som gör sig av med sina dokument och sedan inte längre går att identifiera.

Stefan Winiger, Brdo i Slovenien
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".