Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

al-Shabaab i fokus för terrormisstankar

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 17.02

På onsdagen preciserade åklagaren anklagelserna mot de två män som i snart två veckor suttit häktade misstänkta för terrorbrott. Enligt åklagaren har männen betalat pengar till den militanta islamistiska organisationen al-Shabaab i Somalia.

– Jag anser att vi har bevisning som räcker till sannolika skäl för att de har skickat pengar som har hamnat hos al-Shabaab, säger åklagare Ronnie Jacobsson.

Har de själva varit medvetna om det?

– Jag vill inte gå in på vad de har sagt.

al-Shabaab är ju en organisation som inte är terrorstämplad av FN och EU, men varför hävdar du att det är en terrororganisation?

– Jag anser att jag har stöd för att påstå detta, säger Ronnie Jacobsson.

Enligt Ronnie Jacobsson är al-Shabaab en terroristorganisation, men varken EU eller FN har terrorstämplat organisationen.

al-Shabaab är en militant islamistisk organisation i Somalia som bedriver väpnad kamp mot den etiopiska militära närvaron i landet.

Ian Cameron är professor i folkrätt vid Uppsala universitet och han säger att det nu blir helt avgörande hur svensk domstol ser på al-Shabaab. Det är inte alls självklart att al-Shabaab är en terrorist organisation.

– Den här organisationen är inblandad i en maktkamp med andra parter i Somalia och dessutom med utländska styrkor som ockuperar delar av Somalia, säger han.

Så det är inte självklart att det är en terroristorganisation?

– Nej, allt beror på vilken krigsföringstaktik de sysslar med. Det här är ingen lätt uppgift för en svensk domstol att avgöra, säger Ian Cameron.

I morgon, torsdag, ska åklagare Ronnie Jacobsson väcka åtal men han kommer att begära mer tid.

Advokat Thomas Ohlsson säger att han vill veta vilket terrordåd hans klient ska ha finansierat och planerat.

Men enligt åklagare Ronnie Jacobsson räcker det att bevisa att männen har betalt pengar till al-Shabaab.

– Enligt min uppfattning som vi ligger till i utredningen nu räcker det, säger han.

Och den typen av bevis har ni?

– Ja, enligt min bedömning har vi det, säger åklagare Ronnie Jacobsson.

Advokat Thomas Ohlsson säger att hans klient helt tar avstånd från al-Shabaab och inte har något med al-Shabaab att göra.

– Han förnekar bestämt varje form av samröre med al-Shabaab och den organisationens verksamhet och han har inte skickat några pengar till al-Shabaab. Det är rent nys, säger han.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".