Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smygfilmning kan vara olagligt

Publicerat tisdag 11 mars 2003 kl 05.00
Försäkringsbolaget Trygg Hansas smygfilmning av misstänkta försäkringsbedragare kan vara olaglig. Trygg Hansa anlitar ett bevakningsföretag för att spana på misstänkta i syfte att finna bevis mot dem som kan hålla i rättegång, och det kan enligt Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen, RPS, bryta mot de regler som styr bevakningsföretagens verksamhet.
– Bevakningsföretag får inte åta sig uppgifter som inkräktar på polisens arbetsområde, och enligt polislagen är det uttryckligen polisens uppgift att utreda brott, säger Lars Tonneman. – Rättsäkerhetsmässigt är väl skälet att det ska avkunnas riktiga domar, att ingen ska bli dömd oskyldig helt enkelt, så kan man väl säga. Trygg-Hansas utredningschef förvånas Sedan slutet av 1990-talet använder sig några av de svenska försäkringsbolagen av metoder som spaning och videofilmning av personer som de misstänker ljuger om sin sjukdom eller trafikskada. Vissa försäkringsbolag undviker metoderna helt, av rädsla att gå över gränsen till intrång i enskildas privatliv. Andra, däribland Trygg-Hansa, menar att videofilmning som i det fall Ekot tidigare rapporterat är ett måste för att få bevis som håller i rätten. Sådan videofilmning gör de ungefär en gång per år, säger Trygg-Hansas utredningschef Claes Caroli. Att bevakningsföretag, som det bolaget anlitat, inte får ägna sig åt polisens jobb att utreda brott kommer som en överraskning för honom: – De här uppgifterna som du kommer med har vi inte tolkat in i de olika legala förutsättningarna, men självklart måste vi göra en ny analys om det föreligger en annan uppfattning från myndigheternas sida, säger han. Däremot fritt fram för privatdetektiver Lars Tonneman på RPS säger att i Sverige är det bara bevakningsföretagen som har krav på sig att inte göra polisens jobb. Det är däremot fritt fram för privatdetektiver, en lucka i lagen som skulle kunna täppas till, som man håller på att göra i Norge. – I Norge, i vart fall, håller man på att överväga den här frågan att införa en form av auktorisation för privatdeckarverksamhet, det vill säga verksamhet att utreda brott, och det finns också i många andra länder i Europa ett krav på en sådan auktorisation för att man ska få syssla med detta.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".