Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Globalt larm om ny smitta

Publicerat fredag 14 mars 2003 kl 11.38
Världshälsoorganisationen, WHO, har slagit globalt larm om ett utbrott av en ännu okänd sjukdom på sjukhus i Hanoi och Hongkong. Smittan uppmärksammades då en patient som behandlats i Hanoi för svår lunginflammation flögs till Hongkong för behandling och senare avled.
– På sjukhuset i Hanoi har det skett en smittspridning så att ett trettiotal i personalen, som har haft kontakt med den här patienten, har insjuknat med liknande luftvägssymtom, säger Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog. Samtidigt har det skett ett utbrott av luftvägsinfektioner som spridits ganska snabbt bland personal på ett sjukhus i Hongkong. Man har däremot ännu inte kunnat påvisa något samband mellan utbrotten i Hanoi och Hongkong. En svensk expert ingår i den delegation som Världshälsoorganisationen skickat till Hanoi: – Syftet med den här WHO-delegationen som nu finn spå plats i Hanoi är dels att ta reda på lite mer om vad som har hänt. Och kanske framför allt diskutera med de vietnamesiska hälsomyndigheterna om de behöver ytterligare hjälp för att ta reda på orsaken till det här utbrottet. Man vet alltså inte vad som orsakat luftvägsinfektionerna. För en månad sedan utbröt panik i provinsen Guangdong i Kina då 300 personer insjuknade i lunginflammation. Karl Ekdahl på Statens smittskyddsinstitut säger att det i nuläget inte finns några indikationer på att smittan skulle sprida sig ut i samhället: – Det kinesiska utbrottet i Guangdong med 300 sjukdomsfall och fem dödsfall spred sig inte ut i samhället. Det höll sig på sjukhuset. Världshälsoorganisationen WHO slår globalt larm då smitta eller misstänkt smitta dyker upp samtidigt i flera länder. Det kan ta ytterligare några dagar innan man vet vad det är för typ av smitta som orsakat infektionerna. Men Karl Ekdahl, vill tona ner riskerna: – Vi har ju fått en hel del samtal från privatpersoner som har vistats både i Hongkong och i Hanoi. Och vad vi vet nu finns det ingen anledning att hetsa upp sig allt för mycket om man bara varit ute i samhället. Däremot om någon har haft en sjukhuskontakt i Hanoi eller Hongkong och insjuknar med hög feber och luftvägsinfektion, så bör man ta kontakt med infektionskliniken.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".