Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S vänder sig nu emot krig

Publicerat lördag 15 mars 2003 kl 12.27
Socialdemokraterna och regeringen uppmanar nu medlemmar och sympatisörer att demonstrera mot ett krig i Irak. Kampen mot krig är en huvuduppgift, anser partisekreteraren och på fredagen gjorde partistyrelsen ett upprop till stöd för fredsdemonstrationer. Socialdemokraterna anpassar sig till opinionen.
Det var inte länge sedan som det socialdemokratiska partiet och dess ledande företrädare tyckte att demonstrationer mot krig i Irak skulle fungera som ett stöd för Iraks ledare Saddam Hussein. Utrikesminister Anna Lindh till exempel ville inte vara med i de stora demonstrationer som hölls världen över i mitten av februari. På frågan om hon tänkte demonstrera en lördag då svarade hon i P4 Efter 3: Lindh demonstrerade inte – Nej, det ska jag inte, därför att de här demonstrationerna, de jag har sett hittills i alla fall. De ställer ju inga krav på Saddam Hussein och Irak att faktiskt samarbeta med FN och ta bort sina massförstörelsevapen, och då tror jag att de här demonstrationerna bara kommer att uppfattas delvis som en stöd av honom, även om jag självklart vet att många av dem som går i demonstrationstågen absolut inte menar att stödja Saddam Hussein sade hon. ”Krig vore förödande”, säger socialdemokraterna i det upprop som kom på fredagen, ”för civilbefolkningen och för världen”. ”Ingen vill ha krig” Ingen vill ha krig, har statsminister Göran Persson sagt i varje svar på frågor om Irakpolitiken, men för en månad sedan tyckte han ändå att ett krig skulle vara möjligt att försvara: – Det är ingen som vill ha krig egentligen, men i vissa lägen så kan det faktiskt vara så att det är bättre att ta en tidig insats än att vänta för länge. Om det sker med stöd av FN, inom folkrättens ram, ja, då är det någonting som vi kan acceptera. Så att, man måste vara försiktig där så att man inte hamnar i ett läge då man spelar Saddam Hussein i händerna, sade han då. Stödjer alltjämt 1441 Regeringen har från första början stött den resolution i FN 1441 som ger mandat för avväpning av Saddam Hussein och för våld om han inte samarbetar med FN. Både Anna Lindh och Göran Persson har hittills hävdat att just hotet om våld är det som gör att vapeninspektörerna kan arbeta i Irak. I partiledardebatten i januari till exempel, när statsministern hade fått frågan varför Sverige inte kunde säga nej till krig som Tyskland gjort då, eller vara med i kriget mot kriget som den franska regeringen uppmanat till då, svarade Persson: – Ytterst har världssamfundet hotat med en militär insats. När det här jobbet pågår, som är svårt nog, så börjar en del på att säga ”nej, den andra delen av FN-beslutet, om militär insats, den står vi inte vid”. Vem tror då att man över huvud taget har några möjligheter att komma fram i sin vapeninspektion? Fokus har flyttats Regeringen avstod länge från att värdera resultatet av vapeninspektörernas arbete, eller om USA har rätt eller fel när de vill angripa. I slutet av januari trodde statsministern ändå att det finns en koppling mellan terrornätverket al-Qaida och Irak: Nu har fokus flyttats. I veckan var Göran Persson beredd att lägga in veto mot krig, om han haft något, i säkerhetsrådet. På frågan om Sverige skulle ha använt sin veto-rätt om Sverige hade haft det i FN:s säkerhetsråd svarade Persson i TV4: – Idag absolut.
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".