Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få arbetslösa efter telekomkrisen

Publicerat måndag 17 mars 2003 kl 06.00
De senaste åren har tiotusentals anställda i telekombranschen förlorat sina jobb, men det stora flertalet ser ut att snart ha hittat ett nytt. Av dem som sades upp under andra halvåret 2001 är det idag få som är arbetslösa, visar en ny kartläggning som Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, gjort.
Majoriteten av dem har ett nytt jobb, som Birgitta Persson, som fick lämna sitt arbete som löneassistent vid Flextronics i Vaggeryd. – Jag blev varslad och när jag hade tre veckor kvar fick jag ett nytt jobb här som jag hoppade på då. Där finns jag idag, berättar Birgitta Persson. Trodde du att det skulle gå så lätt att få jobb då? – Nej, det trodde jag inte. Under andra halvåret 2001 lade telekomföretagen, som Ericsson och Flextronics, varsel för sammanlagt 3 400 personer. Stockholm, Visby, Linköping och många andra orter drabbades. Efter förhandlingar fick 2 600 lämna sina jobb. Av dem hade de allra flesta - liksom Birgitta Persson - ett nytt jobb ett år senare. Bara drygt tionde var arbetslös. Bilden är i stort sett densamma för arbetsmarkanden som helhet, men skillnaden mellan länen är stora, visar AMS nya och omfattande kartläggning av telekomindustrin men också att både Ericsson och Flextronics - där de största varslen lagts - har tagit ett större socialt ansvar för de uppsagda än vad lagar och avtal kräver, bland annat genom förlängda uppsägningstider och omställningsprogram. ”Bilden är mycket positiv” – Bilden är mycket positiv, mycket mer positiv än man hade kunna tro, säger före detta statsrådet Bengt K-Å Johansson som är ordförande i den så kallade telekomgruppen som genomfört studien. – Man kan kanske säga att dels är det en eftersökt och välutbildad arbetskraft som finns på telekommarknaden och i de företag som har friställt personal och det har varit en stark arbetsmarknad under 2000, 2001 och 2002, men sedan är det en delvis ny bild också att omställningsprogrammen har fungerat. De har gjort ett bra jobb och därför har folk inte blivit arbetslösa i den utsträckning som man kanske hade kunnat frukta. Af anpassade sig rätt väl Telekomgruppen har också tittat på hur arbetsförmedlingarna i sju län – Stockholm, Östergötland, Gotland, Blekinge, Skåne, Örebro och Norrbotten – arbetat med de stora varslen, och Bengt K-Å Johansson drar slutsatsen att arbetsförmedlingarna relativt väl har anpassat sitt arbete till att företagen har tagit ett större socialt ansvar: – Man kan säga att den har skett löpande i samband med de här varslen som har varit, men om det blir en förändring utav den här situationen på större delen utav arbetsmarknaden, då gäller det ju att anpassa arbetsmarknadspolitiken litet mera generellt till den här nya situationen, säger han.
Daniel Rundqvist och Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".