Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för stålverket i Oxelösund

Publicerat måndag 17 mars 2003 kl 10.40
Som en effekt av Koyotoavtalet som reglerar hur mycket koldioxid ett land får släppa ut, har EU beslutat att införa handel med utsläppsrätter. Men på stålverket SSAB i Oxelösund räknar både fack och ledning med att delar av verket kommer läggas ned om miljöavgifterna införs.
I toppen av masugnen hälls kol och järnmalm och efter sju timmar rinner brandgult och lavahett, flytande järn ur ett litet hål i botten. Det är skvalapande och segt som sirap, men på ett dygn hinner det ändå bli 3000 ton i den här masugnen vid SSAB:s stålverk i Oxelösund. Men i processen bildas också koldioxid och med de nya miljöreglerna med tilldelade utsläppsrätter som planeras inom EU, riskerar verket att konkurreras ut, det säger både fack och ledning på plats. – De kostnader man pratar om för den här straffskatten är lika höga som våra lönekostnader för att framställa ett ton stål, säger Anders Werme, vd för SSAB i Oxelösund. Det är alltså väldigt höga kostnader det är frågan om. I ett sådant perspektiv, om det skulle bli fallet, är min bedömning att långsiktigt finns det inga möjligheter att tillverka stål ur malm här i Sverige. ”Snedvriden konkurrens” Nu är det inte så att SSAB är någon större miljöbov än andra stålverk runtom i världen, men flera av konkurrenterna ligger i Kina, Ryssland eller Brasilien. Det är länder som kan göra utsläpp utan begränsningar. Konkurrensen snedvrids med miljöavgifterna som i längden blir svåra att undvika, enligt vd Anders Werme. Gemensam kampanj För att påverka regering och riksdag har lokalpolitiker och fack gått samman i en kampanj. Att rena bort koldioxid går inte, säger företrädare för Metall i Oxelösund. Specialstål går inte att tillverka utan kol och koldioxid som en biprodukt. Enda sättet att sänka utsläppen här lokalt är att minska produktionen och då försvinner jobben. – Det här är den största industriarbetsplatsen i Sörmland, alltså hela länet. Oxelösund står och faller med SSAB:s verksamhet, stora delar av länet också. Det kommer att påverka och folk kommer att bli berörda när det blir pålagor i mångmiljonklassen det handlar om. Det kan man inte blunda för, säger Lena Fornstedt, metallombud på SSAB i Oxelösund.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".