Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt ämne i tvättmedel kan ge allergi

Publicerat måndag 14 april 2008 kl 11.50
Snart sluttvättat med fosfattvättmedel.

Det varnas för att förbudet mot fosfat i tvättmedel som träder i kraft i höst kan skapa hälsoproblem. Fosfathaltiga tvättmedel förbjuds för att skona Östersjön från övergödning, men ersättningsämnet zeoliter är inte problemfritt. Det binder dammpartiklar, vilket kan ge allergiska reaktioner.

– Zeoliterna kan fästa partiklar eller ämnen till de här zeoliterna som kan vara allergena. Man kanske skapar ett annat problem i och med att byter ut fosfaterna mot de här zeoliterna. säger Marie Mattsson, docent i miljövetenskap på Högskolan i Halmstad.

– Vi försöker lösa ett miljöproblem, men vi skapar kanske ett hälsoproblem, säger Marie Mattsson.

En skillnad mellan fosfater och zeoliter är att zeoliter inte löses upp inte upp i vatten. Det betyder att om tvätten sköljs dåligt blir en del av zeoliterna kvar i kläderna efter tvätten. Det här riskerar att leda till både mer damm i hemmen och klåda när man tar på sig de rena kläderna.

Problemen förvärras av att nya tvättmaskiner sköljer allt sämre. När Energimyndigheten nyligen testade tvättmaskiner visade det sig att sköljförmågan idag är sämre än vid de förra testerna, för tio år sedan.

Förbudet mot fosfat i tvättmedel träder i kraft 1:a september, och därefter kan det bli nödvändigt för vissa att köra sköljprogrammet två gånger, säger Marie Mattsson. Hon ifrågasätter nu om förbudet står i proportion till nyttan eftersom vi har väl fungerande reningsverk. Fosfatutsläpp är mest ett problem hos de med enskilda avlopp, enligt Marie Mattsson.

– Lokalt kan man säkert vinna lite grann. I sommarstugeområden där de flesta hus har sina egna avloppsreningssystem som kanske inte är så effektiva. Då skulle man kunna införa ett speciellt regelverk för de husägare som inte är kopplade till ett reningsverk, säger Marie Mattsson.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@.sr.se

Saffi Yucel SR Halland
saffi.yucel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".