Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera flyktingadvokater har prickats

Publicerat onsdag 16 april 2008 kl 15.35
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Migrationsverket hävdar att de stryker olämpliga ombud för asylsökande från sina listor. Men Ekots granskning visar att flera advokater som begått mycket allvarliga misstag ändå kan fortsätta arbeta med flykting ärenden. Flera av dem har prickats av Advokatsamfundet.

Det handlar om flera fall där advokater missat att överklaga beslut som gäller asylsökande.

En advokat varnades av Advokatsamfundet, efter att hon glömt en påse med alla handlingar i ett asylärende på staden.

En annan advokat var så berusad när han kom till Migrationsverket att han inte kunde prata med personalen. Migrationsverket anmälde händelsen till Advokatsamfundet och skrev att advokaten är olämplig som offentligt biträde och att han kommer entledigas i de ärenden där han är förordnad. Ändå har advokaten fått över 40 nya uppdrag efter prickningen.

Trots dessa brister finns samtliga advokater kvar på Migrationsverkets listor och har fortsatt ta sig an nya asylsökande.

– Någon har väl gjort bedömningen att han kan företräda en sökande på vårt område. Sedan kanske han har förbättrat sitt beteende. Advokatsamfundet har kanske gjort bedömningen att han kan fortsätta som advokat, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket.

– Det kan finnas flera olika skäl till det, men jag känner inte till ärendet så jag kan egentligen inte svara på det i detalj, säger Dan Eliasson.

Dan Eliasson kan idag inte svara på hur många ombud som Migrationsverket stoppat för att de varit uppenbart olämpliga, men säger att Migrationsverket ska förbättra rutinerna.

Birgitta Krona vid asylkommittén i Sundsvall säger att hon har hjälpt asylsökande att byta ut olämpliga advokater, men att andra flyktingar sedan har fått samma ombud.

– Det tycker jag att Migrationsverket borde ta som en allvarlig signal, det här var ju flera år sedan och ändå finns ombudet kvar.

Men listorna över jurister och advokater som kan förordnas av Migrationsverket borde uppdateras, säger Ann-Britt Andersson, som är beslutsfattare på Migrationsverket i Flen.

– Det har till och med hänt att vi har förordnat biträden som har avlidit eftersom de inte blivit bortplockade från de här listorna. Jag tycker att det borde vara en viss kontroll på de biträden som jobbar med asylärenden och en utbildning, säger Ann-Britt Andersson.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Research:
Firas Jonblatt
Johanna Sjövall

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".