Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trålfiske efter kräfta förstör fiskars föda

Publicerat söndag 20 april 2008 kl 15.37

En ny studie visar att trålfisket efter havskräfta förstör massor av prima mat för fisk och skaldjur.

– De här ryggradslösa djuren utgör en viktig del i det marina ekosystemet, säger Linda Ottosson student i marinbiologi.

Det handlar om ryggradslösa djur med fantasieggande namn som trollhummer, sjöpung och stora piprensaren till exempel och även bland andra maskeringskrabbor och kamsjöstjärnor. De här bottenlevande djuren är finfin mat för till exempel torsk och andra fiskar, men Linda Ottossons examensarbete i marinbiologi visar att många av de här djuren dras med upp och dör när fiskarna trålar efter kräfta.

– Kräftorna lever ju generellt sätt, de lever ju ner i botten, så därför måste ju kräfttrålen gå närmare botten och det innebär ju att då får man även den här bieffekten att man får upp mer av de här ryggradslösa djuren, säger Linda Ottosson.

I studien har Linda Ottosson jämfört effekterna av trålfiske efter kräftor, räkor och fisk som torsk. Räkfisket är klart minst skadligt för de här små ryggradslösa djuren, torskfisket sämre och kräftfisket klart sämst.

Sjöpungarna och de flesta andra av de aktuella djuren går knappast att äta. De har inget kommersiellt värde och har inte tidigare blivit undersökta på det här sättet. Men nu har även Internationella havsforskningsrådet, ICES, visat intresse för Linda Ottossons studie.

Själv säger hon till Ekot att man idag inte vet riktigt hur torsk och andra fiskar påverkas av att så mycket av deras mat blir förstörd av kräfttrålarna, men själv föredrar Linda Ottosson att inte längre köpa trålfiskade kräftor.

– Jag själv skulle föredra burfångad kräfta, säger Linda Ottosson.

Hon har gjort ett sitt examensarbete på Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil och har jämfört olika tråltyper i Kattegatt och Skagerack.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Lasse Wieslander, SR Väst
lasse.wieslander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".