Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rödebymålet

Experter ense men drar olika slutsatser

Publicerat måndag 21 april 2008 kl 15.49

Efter flera månaders uppehåll återupptogs på måndagen rättegången om dödsskotten i Rödeby i höstas då en 15-åring dödades och en 17-åring skottskadades svårt.

Tingsrätten har nu att ta hänsyn till två rättspsykiatriska undersökningar som delvis kommer till olika slutsatser, men som är överens om bedömningen av 50-åringens psykiska tillstånd då skotten föll.

– Vad han höll på med egentligen förstod han inte, att han skulle ta livet av en ungdom, det tror jag inte att han hade för avsikt, sa docenten i rättspsykiatri Richard Tuck inför tingsrätten.

Ett gäng ungdomar hade under en längre tid trakasserat 50-åringen och hans familj och när ungdomarna mitt i natten den 6 oktober i fjol kom till gården utanför Karlskrona beväpnade med tillhyggen, brast det för 50-åringen.

Han sköt för att rädda sin familj, rädda sitt liv, menar docent Richard Tuck och får stöd av docent Peter Andiné som gjorde den första rättspsykiatriska undersökningen.

– Det är att betrakta som ett psykoslikt tillstånd.

I förra veckan kom ju Socialstyrelsens utlåtande att 50-åringen vid skottillfället led och fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han kan dömas till sluten psykiatrisk vård. Men väljer tingsrätten att följa slutsatserna från det första rättspsykiatriska utlåtandet som hävdar att 50-åringen inte längre lider av en allvarlig psykisk störning kan vare sig fängelse eller tvångsvård bli aktuellt.

Chefsåklagare Tommy Klevenhult ifrågasatte rättspsykiatrikernas bedömning av hur medveten 50-åringen var vid skottillfället.

– Är det inte något av en paradox att han är panikslagen och vet att han måste åtgärda de här hoten samtidigt som han då saknar medvetande om vad som sker och vad han gör?

– Det är inte en paradox för vi har det systemet djupt liggande i hjärnan som inte har med medvetenhet att göra. Det är ett system som ligger inlagt i vår hjärna sedan urminnes tider som inte har med medvetenhet att göra, svarade Peter Andiné.

-  Och det skulle kunna innefatta då att välja vapen, ta ut blindpatroner, ladda, ladda om, avlossa skott och träffa med fyra skott? frågade chefsåklagare Tommy Klevenhult.

– Ja, det är min åsikt, svarade Peter Andiné.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".