Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Schenström nobbar KU-förhör

Publicerat tisdag 22 april 2008 kl 02.47
Ulrika Schenström

Uppdaterad 13:00
Det har blivit politiskt bråk om utfrågningen om den så kallade Schenströmaffären i konstitutionsutskottet. Reinfeldts statssekreterare fick sparken efter ett omskrivet krogbesök. Huvudpersonen Ulrika Schenström vägrar komma till KU.

En av dem som blivit upprörda över detta är den socialdemokratiske KU-ledamoten Morgan Johansson.

– Det har så vitt jag vet aldrig hänt när det gäller personer som haft den här typen utav uppdrag, alltså statsråd eller statssekreterare. Det betraktas som en hederssak att man ställer upp och svarar på frågor när vi har en utfrågning som vi måste göra och vi är ju skyldiga att göra den utredningen. Det är ju en anmälan som har kommit in, säger Morgan Johansson.

Det finns inget tvång att komma när konstitutionsutskottet kallar, men kanslichefen där säger att det är mycket ovanligt att inte infinna sig.

Ulrika Schenström var Sveriges mäktigaste politiska tjänsteman som nära rådgivare till statsministern, statssekreterare i statsrådsberedningen och med ansvar för landets säkerhet, när hon tvingades sluta efter en blöt kväll på krogen och efter att ha vilselett statsministern.

Det som hände väckte frågor om Sveriges krisberedskap och var inte bara en personlig tragedi för Ulrika Schenström utan en tung politisk motgång för Fredrik Reinfeldt och därmed hans regering.

Reinfeldt har sagt inför riksdagen att Schenström ingick i den pool av personer i regeringskansliet som hade jour och beredskap under den aktuella kvällen och att hon förlorade hans förtroende när det blev känt hur mycket hon druckit.

KU utreder nu krishanteringen i regeringskansliet och vill gärna ställa frågor till Ulrika Schenström.

Oppositionens upprördhet över att enbart få skriftliga svar från henne motiveras med konstitutionella argument, men KU blir, som vanligt, också en arena för partipolitiska poänger. Oppositionen vill gärna påminna om Schenströms misslyckande igen och därmed Reinfeldts. Det vet naturligtvis Schenström och hon tänker inte bjuda på det.

Utan jämförelser i övrigt kan man komma ihåg hur de borgerliga tog chansen till utdragen kritik av den förra socialdemokratiska regeringen i samband med tsunamikatastrofen.

De borgerliga KU-ledamöter som idag ser med lugn och överseende på att Schenström nöjer sig med skriftliga svar till KU, skulle förstås inte ha varit lika stillsamma om Schenströms företrädare Lars Danielsson gjort på samma sätt när det var aktuellt med KU-utfrågning av honom.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".