Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LO om svensk ekonomi

Fortsatt nedåt men vändning i sikte

Publicerat torsdag 24 april 2008 kl 12.53

Den svenska ekonomin kommer att fortsätta tappa fart i år men det blir ingen kraftig nedgång, tror LO-ekonomerna. De väntar att tillväxten ska vända uppåt igen redan nästa år.

– Vi har i princip samma bild som vi hade i höstas. Vi ser en konjunkturnedgång framför oss men vi tror att den blir ganska grund, säger Lars Ernsäter, som är prognosansvarig på LO.

Sveriges tillväxt mätt i BNP kommer att växa mindre i år än i fjol, med 2 procent, spår LO:s ekonomer i vårens konjunkturprognos.

Men till skillnad från exempelvis regeringen så tror LO på en vändning redan nästa år då tillväxten väntas öka till 2,3 procent.

Internationellt gör LO bedömningen att USA får negativ tillväxt, recession, första halvåret, men att en återhämtning inleds i höst.

Den svenska konjunkturnedgången beror förhållandevis lite på utvecklingen i USA, enligt LO, och i stället på ökat sparande och minskade företagsinvesteringar.

– Svagare utveckling av huspriserna, svagare börsutveckling ger en stagnation av förmögenhetsutvecklingen och det tror vi kommer att leda till att hushållen kommer att öka sitt redan höga sparande, säger Lars Ernsäter.

Trots att nedgången blir kortvarig blir effekten stor på arbetsmarknaden. Sysselsättningen spås öka i år och nästa år med 50 000 personer, att jämföra med 180 000 åren 2006-2007.

Enligt LO finns det inget inhemskt inflationstryck och därför menar man var det citat ”himla dumt” av Riksbanken att höja räntan tidigare i år.

– Hade man inte gjort räntehöjningen i februari hade vi varit nöjda med att ligga kvar på en ränta på 4 procent de närmsta åren.

Gjorde Riksbanken rätt som lämnade räntan oförändrad igår?

– Nja, som sagt var, vi ser inget behov av snabba och kraftiga räntesänkningar nu eller framöver, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".