Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Världsbanken

Möjligt att halvera fattigdomen

Publicerat lördag 26 april 2008 kl 05.00
Väntan på att få träffa läkare. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

Det är fullt möjligt att minska antalet fattiga i världen till hälften inom några år, enligt de mål som FN har satt upp. Den slutsatsen drar Världsbanken i sin senaste rapport och tror att man till och med kommer att nå längre än det uppsatta målet.

Enligt Världsbankens siffror kommer antalet människor som lever i extrem fattigdom, alltså på mindre än en dollar om dagen, att minska till tio procent fram till år 2015. Det året är riktmärket för FN:s så kallade millenniemål, en rad förbättringar för fattiga i världen som länderna i FN har föresatt sig att nå.

29 procent av världens befolkning levde i extrem fattigdom 1990 och det är en stor framgång att siffran nu är på väg att gå ner så drastiskt, med till och med mer än hälften, säger Zia Qureshi, ekonom på Världsbanken.

Den främsta förklaringen är att det har gått bra ekonomiskt för länder med stora befolkningar, som Kina och Indien. Även i det som brukar vara sorgebarnet, Afrika söder om Sahara, har en ovanligt god ekonomisk tillväxt de senaste åren gjort att två tredjedelar av länderna där har goda chanser att lyckas halvera den extrema fattigdomen.

Kvar är en tredjedel av länderna i Afrika, bland annat de som är drabbade av krig och konflikter, som är långt efter i utvecklingen.

När det gäller två andra av de åtta millenniemålen är bilden mycket dyster.

Varje vecka dör 190 000 barn under fem år av sjukdomar som i de flesta fall vore lätta att bota om det fanns tillgång till vård och 10 000 mammor mister livet varje vecka av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Så när det gäller att halvera barna- och mödradödlighet är det en lång väg kvar att gå.

Det största hotet just nu, för att FN-målen inte ska kunna uppnås alls, är de akut höga matpriserna. Där måste omvärlden agera nu, säger Zia Qureshi. Världsbanken uppmanar världens länder att åtminstone se till att skänka de biståndspengar de redan har utlovat, vilket många av världens rika länder inte gör i dag.

Siffrorna kommer från Världsbankens årliga genomgång av hur det går med FN:s millenniemål.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".