Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Efter dödsfall på häkten

Flera granskningar av Kriminalvården

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 06.00

Flera myndigheter granskar nu förhållandena inom Kriminalvården. Bland annat håller JO, justitieombudsmannen, på med en omfattande genomgång av alla självmord på häkten under de senaste åren.

– I grunden är det ju så att man på häktena tar in många människor som befinner sig i ett akut kristillstånd. Alldeles oavsett varför man har hamnat där så vänds livet uppochner och det ställer ju, tycker jag, särskilda krav på omhändertagandet, säger Cecilia Nordenfelt, JO.

Har du tankar att det inte har fungerat som det ska?

– Man kan naturligtvis ha tankar på att det inte alltid fungerar som det ska.

Förra år mer än fördubblades antalet självmord på svenska häkten, totalt tog elva personer livet av sig. Det var den här stora förändringen som fick JO att starta sin utredning som ska vara klar före sommaren.

Cecilia Nordenfelt säger att en viktig fråga som hon funderar på, är vilka krav man egentligen kan ställa på häktespersonalen.

– Kriminalvårdens personal har ju ett väldigt stort, åtminstone moraliskt, ansvar för att se vad som händer. Där är det ju många gånger svårt. Kriminalvårdens personal är inte sjukvårdspersonal och har inte sjukvårdsutbildning.

– Man måste ta ställning till vilka krav det är rimligt att ställa på Kriminalvårdens personal när det gäller att upptäcka till exempel att en häktad person tänker begå självmord, säger Cecilia Nordenfelt.

Efter Sveriges Radios granskning av två dödsfall på häkten har kriminalvården beslutat om en ”akut utbildningsinsats för personalen” och att en särskild grupp inom Kriminalvården ska gå igenom bland annat vårdrutinerna på landets häkten.

Sedan tidigare har regeringen gett åklagarmyndigheten i uppdrag att utreda restriktionerna som ofta förekommer på häkten och som av många anses kunna förvärra den psykiska krisen hos de häktade.

Även Socialstyrelsen ska granska kriminalvården. I Skåne ska nu den regionala tillsynsavdelningen göra besök på fängelser för att ser hur Kriminalvårdens sjukvård fungerar.

– Vi ska göra två besök här nu under senvåren och granska hälso- och sjukvården på två anstalter här i Skåne, säger Sten Lewin, byrådirektör på Socialstyrelsen.

Hur ofta brukar ni göra det? Har ni gjort det nyligen?

- För vår del här i Malmöenheten så har vi gjort besök senast 2001 av den här karaktären.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".