Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda resultat av fetmaoperation på unga

Publicerat lördag 26 april 2008 kl 03.00

Fetmaoperationer på tonåringar tycks fungera väl är slutsatsen efter att metoden prövats vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg i två år. Den från början ifrågasatta behandlingen mot fetma har blivit vanlig för vuxna, och under de sista åren även prövats på ungdomar.

– Det slutsatser vi kan dra är att det så här långt har varit positiva resultat, säger överläkare Torsten Olbers som genomför operationerna.

– Det har inte varit några allvarliga komplikationer, viktnedgången efter operationerna har varit god, funktionsförmågan hos barnen, det vill säga kunna gå i skolan och komma in i normala sociala aktiviteter, det är många av dem som varit sidan om skolsystemet som kommit tillbaks i normal skolgång.

Inom ramen för en forskningsstudie har läkarna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset hittills opererat 55 ungdomar mellan 13 och 18 år. De flesta har varit i det övre åldersspannet, men nu när de första resultaten ser bra ut kommer läkarna att gå vidare och behandla även yngre, alltså 13-14-åringar.

Metoden kallas för Gastric By Pass, och innebär att större delen av magsäcken kopplas bort och när man äter hamnar maten direkt i tarmen.

Gemensamt för de ungdomar som kommer ifråga för operation är att de lider av en mycket svår övervikt, och att man under minst ett år har prövat andra behandlingsmetoder, som kostråd och läkemedel. Förutom övervikten har de flesta också följdsjukdomar som diabetes och sömnapné, som i sin tur ökar risken för hjärtsjukdom.

Efter operationen har följdsjukdomarna försvunnit eller blivit bättre, och alla ungdomar har gått ned kraftigt i vikt.

Men uppföljningstiden på två år är kort, många biverkningar kan komma långt senare. Först om fem år kan läkarna svara på om operationen ska rekommenderas brett inom vården av unga överviktiga. 

På frågan om det är rimligt att operera så unga personer, svarar överläkare Torsten Olbers så här.

– De flesta kanske ställer sig frågan; Ska man inte göra någonting annat istället för att operera. Då är jag den förste att säga att; Jovisst vi behöver förebygga att man hamnar i den situationen.

– Men de här som opereras, de har gjort allting annat och står inför en situation där de börjar få ålderssjuklighet i tonåren. Och vi är gemensamt övertygade om, inom barnmedicin och kirurgi, att det finns inget annat att erbjuda. 

Mona Hambraeus
mona.hambraeus.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".