Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Politikerpensioner kostar tre miljoner i år

Publicerat söndag 27 april 2008 kl 12.30

I förra veckan avgick det moderata finansborgarrådet i Stockholm Kristina Axén Olin från politiken i huvudstaden. Hon kan därmed, vid 45 års ålder lyfta en pension på drygt 44 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder, då hon får ålderspension.

Agneta Rehnvall, moderat borgarråd på 90-talet, 32 000 kronor.
Stockholmpartisten Stella Fare drygt 30 000 kronor. Socialdemokraten Monica Andersson 35 000 kronor.
Miljöpartiets Vivianne Gunnarsson 15 500 kronor.

Exempel på några av de sexton före detta borgarråd i Stockholm som denna månad kunnat kvittera ut politikerpension från Stockholms kommun. 

I år betalar Stockholms kommun ut drygt tre miljoner kronor för den här typen av pensioner.

Villkoren för pensionerna varierar. Den som blir borgarråd idag måste ha fyllt 50 år för att få politikerpension och sedan flera år ska pensionen också räknas av från eventuellt nya inkomster.

För de som kom in i systemet längre tillbaka i tiden finns inga sådana begränsningar. Det gör att moderaterna Carl Cederschiöld och Sture Palmgren, som var borgarråd på 80-talet, kan lyfta 49 000 kronor respektive 30 000 kronor i månaden vid sidan av sina nuvarande inkomster.

Och socialdemokraten Mats Hulth, nu vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, får vid sidan av lönen för det uppdraget, drygt 45 000 kronor från Stockholms kommun.

Samma regler gjorde det också möjligt för Ulf Adelsohn att sedan han slutade som borgarråd på 70-talet fram till sin 65-årsdag häromåret lyfta motsvarande 20 000 kronor i månaden från kommunen, utöver lönerna som moderatledare, minister och landshövding. 

Kristina Axén Olin som nu avgår får alltså 44 000 kronor i månaden fram till hon fyller 65 år. Får hon nya inkomster räknas pensionen ned.

Sten Nordin som efterträder henne ser inget skäl till att hon skulle avstå från pengarna trots att reglerna för de som nu börjar som borgarråd innebär att man måste fylla 50 år för att få pension.

– Det här har varit ett avtal som har funnits mellan staden och de borgarråd som var då.

Den principiella diskussionen har ni redan tagit genom att systemet är ändrat, kan man inte beskriva det så?

– Den principiella diskussionen har vi tagit genom att systemet är ändrat och vi har satt en 50-årsgräns. Samtidigt är det ju så att den som gått in som borgarråd före detta och planerat sitt liv utifrån det så är det inte rimligt att ändra tillbaka för den personen. När man ändrar system får man titta framåt.

Sten Nordin själv har också en pension från Stockholm. Sedan han blev riksdagsledamot hösten 2006 har han kunnat dryga ut sin riksdagslön med en pension för sina tidigare år borgarråd i Stockholm. I april blev det drygt 8 000 kronor. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se
Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".