Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Metalltjuvar jagas av flera myndigheter

Publicerat söndag 27 april 2008 kl 16.39
Aluminium. Foto: SVT Bild.

Handel med stulen metall har blivit ett nytt sätt för den organiserade brottsligheten att tjäna pengar. Därför pågår sedan en tid en stor, hittills inte offentliggjord, insats mot den handeln, där flera myndigheter samverkar. (P1 Kaliber)

Det är Rikskriminalpolisens underrättelsechef Thord Modin som avslöjar insatsen för P1-progammet Kaliber. 

– Vi tittar på de mellanhänder inom skrotbranschen som är mindre seriösa när det gäller handel med skrot, säger Thord Modin.

Det är alltså de misstänkta hälarna, skrothandlarna, som myndigheterna slår till mot nu.

När Kaliber testade att sälja metall utan kvitto var det enkelt att hitta villiga köpare. Vår reporter besökte sex skrothandlare, fyra svarade att de ville köpa, svart.

– Jag skulle vilja sälja lite koppar, om du är intresserad, sa Kalibers reporter

Svaret blev: Ja, självklart.

Också på frågan om det går att lösa utan papper blev svaret ja.

När polisen och andra myndigheter nu ger sig på de här mellanhänderna är syftet att strypa den kriminella kommersens alla förgreningar.

Metallstölder och försäljning av stulen metall har blivit den organiserade brottslighetens nya stora inkomstkälla, vid sidan av narkotika och människohandel. Det vittnar poliser över hela landet om.

Men hittills har området inte varit ”prioriterat”, som det heter. Rikskriminalen har väntat tills de helt enkelt var tvungna att agera, säger Thord Modin.

– Dit har vi kommit nu. Det är det jag tyvärr sitter och avslöjar här, men det är väl dags att göra det. Vi gör det i samverkan med andra myndigheter.

Det är polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten som arbetar tillsammans mot den här brottsligheten. Ett annat tecken på att polisen numera ser allvarligare på metallstölderna, än vad de gjort innan, är att några av de misstänkta för en tid sen kvalade in på den lista polisen har över de hundra personer som anses vara de allra viktigaste aktörerna inom den organiserade brottsligheten i Sverige.

– Vi ser också organiserade grupperingar från södra Europa som är häruppe och organiserar sig. Vi har lyckats identifiera några av dessa som dessutom är med på vår prioritetslista

Är det den så kallade Alcatrazlistan?

– Det finns namn från den branschen med på den, ja, säger Thord Modin, Rikskriminalpolisen.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber 
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".