Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värdering fördröjer köp av allmännyttan

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 06.00

Intresset från hyresgästerna att köpa loss allmännyttans bostäder är svalt i hela landet förutom i Stockholm. Men där försenas försäljningarna på grund av upp till ett och halvt års lång väntetid den värdering av fastigheterna som ligger till grund för själva erbjudandet.

Joakim Quiding ansvarar för ombildningsprocessen på Stockholms stadshus.

– Naturligtvis önskar vi att det skulle gå snabbare. Vår ambition är att det ska ta maximalt sex månader från att man lämnar in en komplett intresseanmälan till man får ett erbjudande.

I dagsläget har Stockolms allmännyttiga bostadsbolag fått in intresseanmälningar från nästan 600 fastigheter, av dem har knappt 200 värderats och cirka 50 sålts och omvandlats till bostadsrätter.

Flaskhalsen är värderingen, nu får ombildningssugna hyresgäster i vissa fall vänta upp till ett år innan de vet vad deras lägenhet kostar att köpa loss.

Den första juli förra året försvann den så kallade stopplagen som försvårade ombildning av allmännyttan till bostadsrätter. Sedan dess behöver inte länsstyrelsen godkänna försäljningen av allmännyttans bostäder.

Men i praktiken har den lagändringen bara fått någon effekt i Stockholm, dels godkände länsstyrelsen i övriga landet ändå fler än nio av tio ansökningar om ombildning redan innan lagen ändrades och dels är intresset utanför Stockholm betydligt mindre.

– Om man tittar på de övriga storstäderna Göteborg och Malmö så finns det ett visst intresse, men det är inte alls lika stort som i Stockholm. Tittar man på övriga landet ser vi inga större förändringar jämfört med hur det såg ut innan stopplagen togs bort. Det sker större försäljningar utan det är mindre försäljningar det handlar om, säger Christina Johannesson, analytiker på Boverket.

Att intresset skulle bli så stort som det är i Stockholm förvånade ändå Joakim Quiding. Han tror att den främsta drivkraften är möjligheten att göra en bra affär eftersom hyresgäster får köpa sina lägenheter billigare än på den öppna marknaden, i ett Stockholm där en genomsnittlig trea på 80 kvadratmeter i innerstan kostar 4 miljoner kronor.

– Det är ett stort fokus just på den ekonomiska delen kring bostadsaffärer. Det är hela tiden ett stort medialt intresse: Nu faller priserna, nu stiger priserna, nu kan du tjäna pengar. Det är klart att då blir det mer drivkraft även i det här.

– Vi gjorde en utvärdering av ombildningsprocessen 1998-2002 och bad hyresgästerna ange skälet till varför de hade ombildat. Ekonomin var det tyngsta skälet.

Så tror du att det är idag också?

– Det är jag övertygad om att det är, säger Joakim Quiding.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".