Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
USA

Bush vill behålla CIA:s förhörsmetoder

Publicerat söndag 27 april 2008 kl 16.08
CIA:s förhörsmetoder diskuteras igen.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA förhörsmetoder debatteras igen. Enligt nya uppgifter anser regeringen att CIA har rätt att använda förbjudna förhörsmetoder, som vattentortyr, för att förhindra terrorism mot USA.

Det är i brev från justitiedepartementet till en av de senatorerna i kongressen, som tidningen New York Times fått ta del av, som det nu kastas mer ljus över hur Bushregeringen ser på den fortsatta användningen av förhörsmetoder som går bortom de som stadgas av internationella lager, till exempel Genèvekonventionen.

Enligt den konventionen får ju till exempel inte den personliga integriteten kränkas i förhör och övergrepp, det vill säga tortyr, får heller inte ske.

I ett av breven framgår det att regeringen Bush anser att det ska finnas en viss handlingsfrihet för förhörsledarna när det gäller konventionen om det handlar om att den som förhörs kan komma med uppgifter så att en terroristattack mot USA kan förhindras.

Den amerikanska regeringen fick ju stark internationell och inhemsk kritik när det avslöjades att så kallad skendränkning använts vid förhör av vissa av de tillfångatagna i Guantánamolägret på Kuba. Så sent som i somras gav president Bush därför order om att förhören av CIA i framtiden skulle hållas sig inom Genèvekonventionens gränser.

Senare under hösten lade presidenten dock in sitt veto mot ett lagförslag i kongressen som stadgade att amerikanska förhörsledare ska hålla sig till de förhörsmetoder och de gränser som tas upp inom den amerikanska arméhandboken.

Den amerikanska regeringen fastslår nu alltså för kongressen att det inte finns några fasta gränser när en förhörsmetod eventuellt bryter mot Genèvekonventionen utan att man vill avgöra det från fall till fall. Den bärande principen är att det ska handla om förhör som syftar till att få fram uppgifter så att en eventuell terroristattack kan förhindras.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".