Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

V vill bygga järnväg och höja skatten

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 11.46
Ulla Andersson (v)

Vänsterpartiet vill öka kapaciteten på järnvägen. Partiet föreslår att staten ska låna pengar för att investera för framtiden. Det sa man i samband med att man presenterade sitt alternativ till regeringens vårbudget på måndagen.

Det är rimligt att kommande generationer är med och betalar för järnvägen.

– Vi föreslår att staten ska inrätta en investeringsbudget precis som kommuner och landsting har och därmed också lånefinansiera och avskriva på den livslängd som en järnväg faktiskt har. Men även vår budget har stora överskott, och vi har ett offentligt sparande på 1,9 procent, säger vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson, som presenterade partiets alternativ till regeringens vårbudget.

Även om Ulla Andersson nämner en del siffror, har vänsterpartiet inte gjort några ekonomiska beräkningar av sina förslag, utan talar om inriktningen av politiken som svar på regeringens vårproposition.

Vänsterpartiets budget innebär en stor utbyggnad av järnvägen, framför allt av miljöskäl.

Där återfinns också kända förslag om att bygga fler bostäder, särskilt hyresrätter, höjd sjukpeng och a-kassa, mer pengar till kommunerna med särskild satsning på höjda kvinnolöner.

Vänsterpartiet vill ta tillbaka de skattesänkningar regeringen genomfört och har ett eget förslag som bland annat innebär höjt grundavdrag och högre skatt för dem som tjänar mer.

Vänsterpartiet ifrågasätter grundbultarna i budgetlagen. Man vill slopa mål om överskott i statens budget och taket för utgifterna, som partiet tycker är demokratiskt problematiskt, eftersom det hindrar ”folkliga krav på förbättrad välfärd”.

Partiet vill också begränsa Riksbankens självständighet.

Vänsterpartiet har sagt sig vilja ompröva sin politik efter den stora valförlusten 2006. Ulla Andersson tycker att det märks i budgetförslaget.

– Miljö- och klimatfrågor, att vi lyfter in det i bostadssektorn, är självklart en sådan viktig del. Klimatberedningens och miljömålsberedningens olika rapporter påverkar ju även oss så klart. Och den opinionsundersökning som Sveriges kommuner och landsting gjorde, där nio av tio vill ha förbättrad välfärd före sänkt skatt, stärker ju oss i den politik vi tror på och vi försöker att utveckla den vidare.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".