Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot att borra efter olja i Östersjön

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 11.54

Nu riktas kritik mot planerna på att provborra efter olja i Östersjön, som Ekot rapporterade om i morse. Svenska företaget Oljeprospektering har ansökt hos regeringen om att få borra två provhål utanför Gotland.

– Östersjön är ett oerhört känsligt hav. Den är redan hårt påverkad av många andra industriella verksamheter och man bör absolut undvika vidare industrialisering av det havet, säger Dima Litvinov kampanjledare för Greenpeace i Norden.

Oljeprospektering AB ansökte i höstas hos regeringen om att få provborra efter olja i ett område 110 km sydost om Gotland. Undersökningar visar att det där kan finnas stora oljefyndigheter som med det rådande världsmarknadspriset på råolja kan bli en lönsam affär.

Företaget räknar med ungefär 30 procent chans att provborrningarna kommer att visa på goda fyndigheter. En majoritet av de tillfrågade remissinstanserna har inget att invända mot planerna och just nu ligger frågan på regeringens bord.

Området är vissa år väldigt viktigt för den hotade torskens lek och därför är det mycket viktigt att provborrningarna inte sker under sommaren, då företaget i första hand vill genomföra provborrningarna, säger Håkan Wennhage på Fiskeriverket i Göteborg.

– Det blir extra viktigt att man inte stör torskens lek de år som det kanske lyckas då. Eftersom den torsken som växer upp ett år kan då bidra både till att torskbeståndet blir starkare, men också att man kan fiska på torskbeståndet under ett antal år senare.

Företaget skriver i sin ansökan att man genomför mätningar för att säkerställa att man inte påverkar torskleken och att man kan tänka sig att skjuta upp provborrningarna till senare i höst.

Men Dima Litvinov på Greenpeace är ändå kritisk.

– Vi tycker att det är en väldigt negativ utveckling att man i dagens läge fortsätter att leta efter ny olja. Vi har redan hittat mer olja, kol och gas på jorden än vi har råd att bränna utan att orsaka en global miljökatastrof, säger Dima Litvinov, Greenpeace. 

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".