Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omhäktade misstänkta för terrorbrott

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 16.54

På måndagen omhäktades de två män, som misstänks för att ha finansierat terrorverksamhet i Somalia, av Stockholms tingsrätt. De båda misstänks på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott.

Gripandet för två månader sedan kan ha gått i strid med FN:s barnkonvention, hävdar en nybildad medborgarrättsrörelse som varit i kontakt med de anhöriga.

– Vi menar att man har gått till övervåld och använt onödig brutalitet och kränkt deras hemfrid, säger talespersonen Gösta Hultén.

Det var i slutet av februari för två månader sedan som Säkerhetspolisen med hjälp av den nationella insatsstyrkan grep tre sverigesomalier i deras hem i Tensta i nordvästra Stockholm.

Två av dem häktades senare misstänkta för förberedelse till terroristbrott och omhäktades på måndagen av Stockholms tingsrätt.

Enligt den nybildade medborgarrättsrörelsen Charta 2008, som uppger att de nu kartlägger hur svenska myndigheter beaktar de mänskliga rättigheterna i samband med terroristbekämpning, var gripandena för våldsamma med hänseende till barnen som var hemma och fick se det hela.

Luul Mouhammed som är gift med en av de omhäktade berättar att närmare 20 poliser, både civilklädda och i uniform hade vapen när de slog till hos familjen.

Sju barn från en månad till 17 år gamla blev rejält skrämda, säger Luul Mouhammed och hon märker att flera av dem har tagit händelsen hårt.

– Vi försökte gå till psykolog, jag och min kusin. Han ville inte säga någonting. Han är sjuk och vi märket att han har problem, säger hon.

Men enligt Bertil Olofsson, chef för nationella insatsstyrkan, tar man särskild hänsyn till de barn som eventuellt befinner sig hemma vid ett gripande. Och det gjorde man även i de här fallen, säger Bertil Olofsson.

– Alla som var med om insatsen var civilklädda och de hade inte några synliga vapen. Det var särskilt beaktat redan i de riktlinjer som drogs upp före insatsen, säger han.

Meningarna går helt enkelt isär och enligt Gösta Hultén har man nu JO-anmält gripandena.

Man vill att en oberoende part undersöker hur gripandena har gått till och om tillvägagångssättet är i linje med FN:s konvention om barns rättigheter som Sverige undertecknat.

Det är något som Bertil Olofsson välkomnar.

– Anmälan är ytterst välkommen för jag känner att vi har tagit all vederbörlig hänsyn till det faktum att det fanns barn i lägenheterna. Ingen av de ansvariga på plats har rapporterat att någon har visat någon form av upprördhet eller rädsla. I något fall har man tvärtom skojat och skämtat med poliserna, säger Bertil Olofsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".