Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Möte om kriget mellan parterna i Somalia

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 05.30
Flyende somalier i läger.

I Somalia görs nu nya försök att få de stridande parterna att tala med varandra. FN:s sändebud till Somalia, Ahmedou Ould-Abdullah, har lyckats få både regering och opposition att komma överens om att träffas, för att försöka få slut på vad han kallar den värsta humanitära krisen just nu.

Regeringen i Somalia och den samlade oppositionen har nu kommit överens om att träffas för ett första formellt möte i Djibouti en bit in i maj. Det blir i så fall det första mötet sedan 2006 för att få slut på 18 år av inbördeskrig.

En miljon människor i Somalia är på flykt i sitt eget land undan de ständiga striderna, och bara den senaste veckan har över 100 människor dödats. En person med insyn i förhandlingarna säger att de förnyade striderna troligen beror just på att samtal nu ska komma i gång, och att båda sidor vill visa sina styrkepositioner.

Trots nöden vågar få hjälporganisationer finnas på plats i landet på grund av det osäkra läget, och FN-sändebudet har kallat det som händer i Somalia för den värsta humanitära krisen just nu.

Ould-Abdullah varnar för att tro att de nya samtalen ska innebära något snabbt slut på inbördeskriget, det är inget som skapas över en natt, säger han, och han vill inte ens kalla dem för fredssamtal. Men han är ändå optimistisk om att de faktiskt ska leda framåt.

– Så många länder i Afrika har lyckats skapa fred senaste åren, så varför skulle inte Somalia kunna, säger Ould-Abdullah.

Han pekar bland annat på hur bra det går ekonomiskt för många av grannländerna i regionen som Uganda, Djibouti, Etiopien och Kenya. Somalierna har börjat få upp ögonen för att kriget bara skadar bägge sidor i konflikten.

FN-chefen Ban Ki-Moon har föreslagit att en stor internationell fredsstyrka ska skickas till Somalia, något som har varit otänkbart i många år efter det internationella misslyckandet där 1992-93 när bland annat döda amerikanska marinkårssoldater släpades längs gatorna genom Mogadishu.

Det är fortfarande inte någon som står på kö för att åka till Somalia säger Ould-Abdullah, men han menar ändå att omvärlden har börjar visa ett förnyat intresse för Somalia, bara de senaste månaderna, och att det kommer att öka om somalierna kan ta de första stegen för att visa att de kan komma överens mellan sig.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".