Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frivillig skogsbruk nära miljömålet

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 06.00
Mer skog skyddas frivilligt. Foto: Olli Manninen/Scanpix.

Skogsstyrelsen överlämnar på tisdagen sin utvärdering av skogsbrukets frivilliga skydd av skogsmark till regeringen. Enligt riksdagens mål ska minst 730 000 hektar skyddsvärd produktiv skogsmark undantas från skogsbruk på frivillig väg till 2010.

– Vi kan konstatera att vi nästan har nått målet som riksdagen satte upp till 2010. Det är ju inte ett mål som vi bedömer vara tillräckligt men det är ändå positivt att vi nu nästan ändå har nått delmålet, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander.

Skogsstyrelsen uppskattar att mellan 20 och 30 procent av den skog som sparats inte uppfyller kraven på höga naturvärden. De markerna bör bytas ut mot mer värdefulla områden, anser Skogsstyrelsen.

Generellt ligger de frivilligt skyddade områdena på magrare marker än genomsnittet för produktiv skog. Å andra sidan rör det sig ofta om äldre skog, vilket i sig är en fördel från naturvårdssynpunkt.

Det frivilliga skyddet ersätter inte arbetet med naturreservat och biotopskydd. Frågan är hur långvarigt det frivilliga skyddet blir.

– Om man ser till det statliga bolaget Sveaskog, där anger de ju för varje område om det är ett permanent skydd, för evigt, eller om man kommer att byta ut det mot något mer värdefullt område. Den allmänna bilden är väl att vi ändå har, på 20 - 30 års sikt, ett skydd, säger Göran Enander.

Nu är det ju bara för småskogsbruket som ni har gjort kontroller, alltså varit ute på fältet och sett hur bra naturvärden de här områdena har. Hur ska ni då veta hur det är med storskogsbruket om ni inte har gjort sådana kontroller?

– Där vi inte hittills har gjort kontroller är för de tre stora, privata skogsbolagen. Där jobbar vi vidare så att vi ska kunna presentera det vid nästa stora uppföljning, säger Göran Enander.

Sedan den förra utvärderingen för sju år sedan har det frivilliga skyddet ökat. Det är framför allt det statliga skogsbolaget Sveaskog, som har undantagit större arealer.

Sveaskog redovisar också vilka områden som får ett frivilligt skydd på sin hemsida.

Det gör däremot inte de stora skogsbolagen Holmen, Bergvik Skog och SCA och det är Skogsstyrelsen missnöjd med.

– Ambitionen är ju åtminstone att de större skogsägarna redovisar öppet sitt arbete. Vi har ju en diskussion om det frivilliga arbetet är viktigt, om det bidrar till biologisk mångfald. Det bästa sättet att möta det tror jag är att man har full öppenhet om sina områden, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".