Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Sverige till ny granskning om tortyr

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 06.00

FN:s tortyrkommitté i Genève granskar på tisdagen Sverige, som tidigare har fått kritik för bland annat för förhållandena på häkten och anstalter. Dessutom har Sverige kritiserats för att ha avvisat asylsökande till länder där de riskerar tortyr.

Vart fjärde år ska de länder som ratificerat FN:s tortyrkonvention avlägga rapport till FN och det är den rapporten som på tisdagen ska upp till granskning i Genève.

Bland annat frågan om avvisningar av asylsökande till länder där de riskerar tortyr, en fråga där Sverige fått hård kritik.

Sverige är det land som prickats flest gånger av FN:s tortyrkommitté. Sverige har anmälts 85 gånger och i tolv fall har Sverige också fällts.

Så här kommenterar UD:s rättschef Carl Henrik Ehrenkrona som för Sveriges talan i Genève.

– De svenska myndigheterna har gjort en annan värdering än vad FN:s tortyrkommitté har gjort, säger Ehrenkrona.

Tortyrkommittén har tidigare också krävt förbud i Sverige mot att vittnesmål från tortyroffer används som bevis mot terrormisstänkta, en fråga som Svenska Helsingforskommittén för fram i sin så kallade skuggrapport inför dagens möte.

Helsingsforskommittén kritiserar att terrormisstänkta inte får ta del av de bevis som finns mot dem och ifrågasätter Säpos samarbete till exempel med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Robert Hård är generalsekreterare.

– När det gäller samarbetet mellan säkerhetstjänster så finns det inga garantier idag för att information som sprids inte kommer från förhör som har involverat tortyr och det är en klar brist.

Men förekommer det i Sverige?

– Vi har fått indikationer på att det kan vara så, säger Robert Hård.

Men UD:s rättschef Carl Henrik Ehrenkrona tillbakavisar anklagelserna.

– Vi har ingen anledning att tro att Säpo skulle använda sig av uppgifter som är framkomna under tortyr i sin verksamhet.

Kan man vara säker på att det inte är så?

– Man vet inte exakt vad det är för källor som Säpo alltid använder sig av. Den frågan får man i så fall ställa till säkerhetspolisen, säger UD:s rättschef Carl Henrik Ehrenkrona.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".