Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spannmålsproduktionen spås öka

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 07.32

Produktionen av spannmål i världen kommer att öka mycket kraftigt under det kommande skördeåret. Det visar en prognos från det Internationella spannmålsrådet.

Men resultatet av nästa skörd beror helt på vädret och det påverkar även spannmålspriset, säger Katarina Gillblad, chef för Agronomics, en affärssida för lantbruksföretagare på Internet:

– Skulle de här prognoserna falla in, vilket de gör under förutsättning att världen får en normal skörd, det vill säga ett normalt väder, då kommer vi att hamna på den största skörden någonsin, säger Katarina Gillblad, chef för Agronomics, affärsinformation för lantbruksföretagen på Internet.                                  

Om Internationella spannmålsrådets prognos slår in kommer världens bönder att producera 1700 miljoner ton spannmål under det kommande skördeåret. Den prognosen bygger på hur mycket bönderna sådde i höstas, hur mycket utsäde som sålts inför vårbruket, och antagandet att det blir en normalskörd.

Konsumtionen väntas också öka men inte lika mycket. Det betyder att världslagren kan öka igen, och då kan de rekordhöga spannmålspriserna börja sjunka. Prisfallet kan i så fall komma när som helst under det kommande skördeåret, säger Katarina Gillblad vid affärssajten Agronomics:

– Skulle vi få minskade skördar här kan priserna ändå falla senare om det visar sig att Brasilien och Argentina får bra skördar. Och om ingenting skulle hända då så har vi fortfarande chansen att vi får fallande priser i februari när Australien är inne med sin skörd, säger Katarina Gillblad.

Den nya osäkerheten ställer stora krav på lantbrukarna, som nu måste följa prisutvecklingen dag för dag. Det visar vinterns stora prisökningar. Den bonde med odlingsareal på 200 hektar som sålde sin skörd redan höstas förlorade 1 464 000 kronor enligt Agronomics beräkningar. Att avgöra rätt tillfälle att sälja spannmål har blivit som att spekulera på börsen, säger Katarina Gillblad.

– Och det skulle ju inte falla någon in att köpa och sälja aktier utan att följa marknaden. Men av någon anledning så förväntar vi oss att bönder ska köpa utsäde och produktionsmedel, jobba livet ur sig under sommaren och sen tacksamt ta emot det som blev i slutet av säsongen. Det funkar inte längre, säger Katarina Gillblad, chef för Agronomics.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".