Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU och Serbien ingår avtal med förbehåll

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 12.23
Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic på EU-möte i Luxemburg. Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

Uppdaterad 16:40
EU och Serbien skrev idag under ett avtal som ska bli det första steget mot EU-medlemskap för Serbien. Avtalet innebär att Serbien får löfte om att ansöka om EU-medlemskap så fort landet uppfyller alla krav.

Serbien tar ett stort steg närmare EU i dag. Den serbiska presidenten Boris Tadic fick skynda sig till Luxemburg för att skriva under ett så kallat stabiliserings- och associationsavtal med EU.

Det innebär att Serbien nu får ansöka om EU-medlemskap så fort landet uppfyller villkoret om att fullt ut samarbeta med krigsförbrytartribunalen i Haag genom att lämna ut de krigsförbrytare från krigen på Balkan på nittiotalet som fortfarande befinner sig på fri fot.

Avtalet är en politisk markering. I vanliga fall brukar nämligen stabiliserings- och associationsavtal följas av övergångsregler som i praktiken gör att ansökarlandet direkt får vissa rättigheter. I Serbiens fall finns det förbehåll, krigsförbrytarna.

Så i praktiken innebär avtalet för EU ingenting förrän man är överens om krigsförbrytarna. För Serbien innebär det att en ansökan om EU-medlemskap helt ligger i de egna händerna. Om de europavänliga krafterna vinner valet nästa vecka blir det en ansökan om EU-medlemskap och valet blir därmed ett slags folkomröstning om EU-medlemskap.

Valet utlystes efter att den serbiska koalitionsregeringen sprack efter att den serbiska provinsen Kosovo utropade självständighet. 

De europavänliga regeringspartierna i Serbien välkomnar avtalet och lovar att göra allt för att uppfylla de krav som ställs så fort som möjligt, om de vinner valet. 

Enligt uppgifter i serbiska medier fördömer den serbiska premiärministern Vojislav Kostunicas parti avtalet och lovar att upphäva det om de vinner valet, samt att pröva om presidenten har kränkt den serbiska grundlagen genom att skriva under avtalet. 

Det nationalistiska partiet jämförde dagens avtal med EU med det avtal som dåvarande kungadömet Jugoslavien slöt med axelmakterna under andra världskriget. 

Stefan Winiger, Luxemburg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".