Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg kritisk till skuggbudgetar

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 15.37
Inte överens med s och mp.

Under tisdagen presenterade socialdemokraterna och miljöpartiet sina skuggbudgetar. Precis som i regeringens ekonomiska vårproposition så lyste de konkreta förslagen och beräkningarna med sin frånvaro. De kommer i stället i höst. Klart är dock att jobb och utbildning stod i fokus också för oppositionen.

Miljöpartiet vill också se olika skattehöjningar.

– Vi vill framför allt höja klimat- och energiskatter. Vi tror inte att det är rimligt att vrida tillbaka klockan och höja alla skatter till de nivåer vi hade 2006. Men vi tycker att det är orimligt att sänka skatten väldigt mycket för dem som tjänar allra mest i samhället.

– Vi vill ha en bättre fördelningsprofil där man satsar på dem som tjänar minst och inte göra stora skattelättnader för människor som redan tjänar bra, säger miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Socialdemokraterna vill i första hand använda överskottet i budgeten till satsningar på offentliga sektorn, inte sänkta skatter som regeringen gjort. Men Thomas Östros vill i dag ändå inte säga exakt hur stora skattehöjningar det kan bli med en socialdemokratisk regering.

– Inte en krona för mycket i skatt, men välfärden måste gå före stora skattesänkningar, säger Östros.

Dagens skuggbudgetar från miljöpartiet och socialdemokraterna innehåller inte så många konkreta förslag. Men båda partierna vill ha riktade insatser för långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och de med bristande utbildningar.

– Då behöver man göra riktade insatser, just för att till exempel höja utbildningsnivån, för det handlar om människor som har väldigt låg utbildningsnivå. Man behöver anpassa arbetsplatserna i högre utsträckning, så att det finns en möjlighet att komma tillbaka och man behöver så klart satsa på rehabilitering och en lång rad insatser så att de här människorna får plats, säger miljöpartiets Mikaela Valtersson.

Socialdemokraterna vill minska långtidsarbetslösheten bland ungdomar mellan 19 och 25 år. Ett förslag är att staten ska betala halva lönekostnaden om de får jobb. Partiet vill dessutom att en kommission med arbetsgivare ska se vilka yrkesinriktade utbildningar som särskilt behövs nu och förhoppningen är att få fram 7 000 utbildningsplatser redan i år.

– Vi har en situation där regeringen säger att arbetslösheten ökar. Samtidigt är det brist på arbetskraft och företag har svårt att hitta arbetskraft. Då vill vi samarbeta med företagen för att utbilda de chaufförer, kranförare, kockar eller vad det nu kan handla om som kan behövas på framtidens arbetsmarknad. Vi vill ha med dem, säger Thomas Östros.

Finansminister Anders Borg är kritisk till partiernas skuggbudgetar. Höjda skatter skulle vara negativt både för svenskarnas plånböcker och för ekonomin.

– Vår bild av detta är att det vore ansvarslöst att chockhöja skatterna i ett läge där tillväxten dämpas. Skulle man genomföra de här skattehöjningarna kan vi vara rätt så säkra på att ekonomin skulle gå in i en lågkonjunktur, säger finansminister Anders Borg.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".