Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsföretag dåliga på miljöredovisningar

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 06.00
Redovisar hållbarhet.

Svenska företag ligger långt efter andra länder när det gäller att göra hållbarhets-redovisningar för miljö och sociala frågor. Enligt statistik från det europeiska rapporteringssystemet kommer länder som Storbritannien, Italien, Spanien och Tyskland långt före Sverige.

– Jag tror att vi har en image av att vara duktiga på att hantera miljöfrågor. Jag kan tänka mig att många svenska börsnoterade företagsledningar tycker att kvalitetssäkringen av den här icke finansiella informationen helt enkelt inte behövs, säger Lars-Olle Larsson, som arbetar med hållbarhetsfrågor på Öhrlings revisionsbyrå i Stockholm

Förra året var det bara 60 svenska företag, som gjorde en hållbarhetsredovisning. Kriterierna handlar till exempel om vilken påverkan företaget har på miljön, anställningsförhållanden, mänskliga rättigheter och produkternas hälsoeffekter.

Ett av de företagen är Vin & Sprit, som förra året hade ett avsnitt om hållbarhet i sin årsredovisning.

– Det handlar om klimatfrågan, det handlar om vattenförbrukning och det handlar också om arbetsmiljörelaterade frågor och jämställdhetsfrågor bland annat, säger Vin & Sprits Claes Åkesson.

Hur hanterar ni att era produkter kan leda till alkoholism och andra sjukdomar?

– Det är en viktig fråga för oss också att belysa den aspekten utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi lägger ner ganska mycket på information och på arbete med att främja en sund alkoholkultur.

EU-parlamentarikern Anders Wijkman anser att företagens årsredovisningar hittills i stor utsträckning har bortsett från de långsiktiga effekterna på miljön. Han vill se en annan redovisningsmodell.

– Eftersom vi hittills bara tjänar pengar på volym, vilket innebär mer energi och mer resursanvändning, visar ju det att ekvationen inte går ihop. Så vi måste göra om den ekonomiska modellen, vi måste göra om affärsmodellerna, säger Anders Wijkman.

Men du ifrågasätter ju också hela tillväxttanken som genomsyrar näringslivet.

– Den tillväxt som vi har i dag som bara räknar kvantitet och inte kvalitet kan vi inte fortsätta med.

Från och med i år kräver regeringen att också 55 svenska statliga bolag måste göra en hållbarhetsredovisning tillsammans med den finansiella rapporteringen.

Lars-Olle Larsson tror att allt fler företag kommer att inse att hållbarhetskriterierna i verksamheten måste redovisas öppet i framtiden.

– Bolag som investerar i att minska sin miljörisk och minska sin sociala risk i socialt utsatta branscher har en bättre värdeutveckling på börsen än företag som inte investerar i detta, säger han

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".