Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för kraftig vårflod i norra Sverige

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 10.54
Stugägare kan få nya problem. Foto: Alf Lindbergh/Scanpix.

Det varma vädret har gjort att snösmältningen nu har kommit igång på allvar i Norrland. Och när snön smälter fylls vattendragen till bredden. Särskilt Norrbottens inland och Dalarna är just nu drabbat av mycket höga flöden.

--Vi har ju riktigt mycket snö i delar av Norrland, vi har väldigt mycket snö i södra Norrlandsfjällen, alltså Dalafjällen och en bit norrut, och sen har vi riktigt mycket snö i norra Norrlands inland. Det, tillsammans med att vi får in riktigt varm luft nu, gör att risken är stor för mycket höga flöden, säger Håkan Sanner som är vakthavande hydrolog på SMHI.

Enligt SMHI är det främst i Norrbottens inland, samt i Dalarna som det finns risk för översvämningar.  

I Västerdalälven i Dalarna stiger just nu vattennivån med en centimeter per timme och det väntas öka ännu mer. Även i övriga Norrland, särskilt vid kust- och inlandet är det mycket vatten i både små och medelstora vattendrag.  

– Eftersom det är små vattendrag är det lokala översvämningar, men de kan ställa till stora problem. De kan skära av vägar, och även banvallar om man har otur och även boende naturligtvis, längs de här små vattendragen. Under hela vintern magasineras vattnet som snö. Sedan när varmluften kommer smälter snön och vi får en vårflod. Men sen hur intensiv och hög vårfloden blir i sin tur det beror på de här tre faktorerna: hur mycket snö det finns, hur varmt det blir och om vi får regn i samband med vårfloden, säger Håkan Sanner.

Hur allvarlig skulle du vilja säga att vårfloden blir i år då?

– Ja, på de delar där vi har varnat för mycket höga flöden så kommer det vara en händelse som normalt inträffar nånstans mellan en gång på tio och en gång på femtio år. Så det är en ovanligt händelse, men inte extrem, säger hydrologen Håkan Sanner.

Enligt en sammanställning från Räddningsverket har landets länsstyrelser god beredskap för översvämningar just nu. Men eftersom det väntas regn i bland annat Dalarna kan läget snabbt förvärras.

Statistiskt sett inträffar en större översvämning någonstans i Sverige vart femte år och som fastighetsägare ansvarar du då själv för din egendom. 

Brandingengör Lars-Gunnar Strandberg på Räddningsverket har en rad praktiska råd att ge.

– Först och främst så ska man se till att alla brunnar är rena och att det åtminstone till en början rinner undan. Sen ju längre det här fortskrider så kan man ju vara tvungen att vidta aktiva åtgärder som att man tätar brunnar.

– I äldre hus fanns det ju brunnar i källare och som det fanns möjlighet att stänga. Då kan man ju se om man har en sådan brunn. Annars är det ju bara att lägga någonting över brunnen och se till så att det ligger kvar. Man måste ju på något sätt förankra det här så att inte, när det kommer bakvägen i brunnen, bara lyfter det här åt sidan. Till exempel om man lägger en plast först, och så någon eller ett par sandsäckar över. Man kan kanske också sätta en stötta upp mot taket så att det här ligger kvar, säger Lars-Gunnar Strandberg på Räddningsverket.

Åsa Sundman, Umeå
asa.sundman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".