Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enkönad bild av krig och konflikter

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 06.00
Dominerar vanligen inte i Afghanistanrapporteringen. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

När medierna rapporterar om konflikter får kvinnor oproportionerligt litet utrymme. Därigenom riskerar bilden av krig och konflikter att bli oriktig, hävdar organisationen Kvinna till Kvinna, som har undersökt artiklar och inslag i stora nyhetsmedier under ett par veckor.

– Kvinnors situation kommer inte fram särskilt mycket, tyvärr, alls. Kvinna till kvinna har just undersökt vilka som är nyhetssubjekt, alltså de som bevakningen handlar om, och då utgör kvinnor 15 procent och män resten, 85 procent, säger Åsa Carlman som har jobbat med granskningen.

Undersökningen omfattar nyhetsrapporteringen om konflikter under två veckor i vintras i flera stora tidningar, Sveriges Radios nyheter, SVT:s Rapport och i TV4.

Fram tonade en enkönad bild av krig och konflikter, där männen dominerar.

Inslag och artiklar med kvinnor som aktörer, eller som skildrade konsekvenserna av krigen för kvinnor var i minoritet, 15 procent mot männens 85 procent.

Ännu större var mansdominansen bland de experter som framträdde, bara 11 procent var kvinnor.  Och vissa källor har lättare än andra att platsa i nyheterna.

– Det som också är tydligt är att medierna mest skildrar de officiella källorna och vad, kanske stridförande grupper gör, men inte så mycket aktörer i civilsamhället: alla de organisationer som arbetar för fred, mänskliga rättigheter och för utveckling. Och det är där man ofta återfinner kvinnor i konfliktdrabbade länder och alla de fredsinitiativen som tas blir tyvärr ganska frånvarande i bevakningen, när man fokuserar på beslutsfattare och officiella källor, säger Åsa Carlman på Kvinna till Kvinna.

I undersökningen hade TT under de två granskade veckorna två procent kvinnliga huvudpersoner i  sina nyhetsinslag om krig och konflikter.

För SVT:s Rapport var siffran 9 procent.

TT har inget nät av utrikeskorrespondenter och återger till stor del andra källor.

För Rapports del tvivlar chefen, Morgan Olofsson på att det är så illa som Kvinna till Kvinna visar.

– Om de två veckorna är representativa är helt omöjligt att svara på. Generellt är det ett problem och det är kanske inte i allt önskvärt att vi ska ändra på. I konflikter är det oftast män som dödar män, tyvärr också kvinnor och barn, men det är männen som håller i gevären, det är männen som bestämmer och det är ju svårt att komma runt.

– Men, jag tror inte att det är så låga siffror som det här, för vi lägger oss verkligen vinn om att skildra kriget utifrån egentligen det perspektiv man ska göra, nämligen de som drabbas av kriget och det är i högsta grad kvinnor och barn, säger Rapportchefen Morgan Olofsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".