Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad oro för väpnad konflikt i Abchazien

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 04.00

Oron ökar för en väpnad konflikt mellan Georgien och Abchazien. EU manar parterna till sans och återhållsamhet. Men i varken Ryssland eller Georgien syns några tecken på nedtrappning av den allt mer infekterade konflikten om utbrytarrepubliken Abchaziens status.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov försvarade vid EU:s ministermöte i Luxemburg behovet av att skicka fler ryska fredstrupper till Abchazien.

Enligt Ryssland har Georgien mobiliserat 1 500 man vid gränserna till utbrytarrepubliken. De förbereder sig för en militär operation, påstår Ryssland.

– Vi kan tvingas agera för att skydda våra medborgares liv, sa Lavrov.

En majoritet av abchasierna har ryskt medborgarskap. Enligt Georgien har en kampanj pågått för att övertala fler av de 300 000 invånarna i Abchazien att byta till ryska pass.

Ryssland säger sig ha rätt att skicka fler fredstrupper, om de inte överstiger 3 000 totalt. Abchasien står under FN:s övervakning sedan kriget på 90-talet. Sedan dess finns också de ryska fredstrupperna där.

Men Georgien misstror de ryska fredstrupperna och har krävt att de helt lämnar området. De är inte opartiska, hävdar Georgien.

Den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili beskrev i tv på tisdagen Ryssland som en stormakt, som försöker dra in Georgien i en global konfrontation.

– Vi vill inte ha krig, sa Saakhasjvili, men Ryssland provocerar fram en konflikt.

EU:s Javier Solana kallar det ryska beslutet att skicka in fler fredstrupper olyckligt och svenske utrikesministern Carl Bildt är också kritisk mot det han ser som en rysk provokation.

– Nu plötsligt så gör man en rätt så betydande militär förstärkning inne i Abchazien. Det är klart att allt detta är provocerande och eskalerande steg som skapar risk för krig. Där är det viktigt att EU reagerar med tydlighet och vi diskuterar olika sätt på vilket detta kan ske. Det är en mycket allvarligt situation för fred och säkerhet i Europa som håller på att utvecklas i Abchazien, säger Carl Bildt.

Både Abchazien och Sydossetien kräver autonomi eller att få tillhöra Ryssland. Georgiens president gick till val på att återföra utbrytarna i Georgien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".