Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet mjukar upp kritiserad lag

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 06.45

Det turkiska parlamentet har just röstat igenom ett förslag om att mjuka upp den lagparagraf som har använts för att åtala nobelpristagaren Orhan Pamuk och många andra författare och journalister. Flera, däribland EU, har kritiserat den gamla lagen för att begränsa yttrandefriheten.

Debatten i parlamentet i Turkiet började under tisdagsförmiddagen och pågick i mer än åtta timmar innan omröstningen kunde ske tidigt på onsdagsmorgonen. Men eftersom regeringspartiet AKP har egen majoritet i parlamentet så kunde lagändringen röstas igenom med röstsiffrorna 250 mot 65.

Vad allt handlar om är paragraf 301 i strafflagen, som inte bara är välkänd i Turkiet utan också långt bortom landets gränser eftersom över 7 000 människor blivit åtalade. Av dem har 745 blivit fällda i domstolar sedan 2003 för att ha kränkt eller hotat turkiskheten, som det står om i den gamla lagen.

Nobelstagaren Orhan Pamuk är en av många som fällts. Det här har gjort att bland annat EU krävt att lagen ska ändras eller helt tas bort eftersom den inskränker yttrandefriheten. Men regeringen har inte velat ta bort lagen helt, utan parlamentet röstade i stället igenom ett förslag om förändringar i lagen.

Bland annat byts skrivningarna om att ha kränkt turkiskheten ut mot skrivningar om att det är förbjudet att hota den turkiska republiken. Vilken åklagare som helst kan inte heller stämma en misstänkt, utan nu blir det justitieministeriet och justitieministern som ska avgöra om en person ska åtalas och utse åklagare.

Dessutom kan man i stället för tre års fängelse nu inte dömas till mer än två års fängelse och det innebär att man kan slippa fängelse om man betalar en borgen.

En av de 7 000 personer som ställts inför rätta för att ha kränkt turkiskheten är Aydin Engin som är kolumnist på tidningen Agos, en tidning som tidigare drevs av den armeniske journalisten Hrant Dink, innan han dödades förra vintern.

Aydin Engin är kritisk mot den nya lagen och närmast hånskrattar mot förändringen.

– Det är som en gammal skyltdocka som bara får en ny, finare och modernare makeup, säger Aydin Engin som alltså tycker att det inte blir någon större förändring av lagen.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".