Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livmoderhalscancer

Hög avgift inte orsak till uteblivet prov

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 15.25
Prov minskar cancerrisken.

Landstingen i Sverige har olika priser för de cellprov som gör att livmoderhals-cancer kan upptäckas i tid. Cancerrisken minskar kraftigt för de som tar provet, men det är oklart om kostnaden är det som avgör om kvinnor väljer att lämna prov eller inte.

I Stockholm kostade ett cellprov 140 kr för några år sedan och det fick effekt.

– Vi märkte att framförallt yngre kvinnor kom i mindre utsträckning till provtagningarna, säger Elisabeth Åkrans, kvalitetsansvarig i Stockholmslandstinget.

Majoriteten av landstingen tar idag ut en avgift på mellan 80 och 150 kr per cellprov. Men när Stockholmslandstinget införde sin avgift sjönk antalet besök kraftigt.

Att det just var de yngre som valde bort provtagningarna var särskilt olyckligt, enligt Elisabet Åkrans.

– Det är framför allt de yngre kvinnorna som är utsatta för att få livmoderhalscancer i större utsträckning än de äldre. Så det är naturligtvis väldigt viktigt att just de yngre kommer till undersökningarna, säger hon.

Enligt det nationella kvalitetsregistret för gynekologisk cellprovskontroll är kvinnorna i Västernorrlands län allra flitigast med att ta cellprover, 90 procent av kvinnorna mellan 23 och 60 tog regelbundna prover där.

Chefsläkare Lars Berglund vid länssjukhuset i Sundsvall-Härnösand, säger att en orsak kan vara att de kontaktar de kvinnor som uteblir och att det finns skillnader jämfört med storstadslänen.

– Vi har ju i exempelvis landsortslänen och framför allt i Västernorrland mycket få privatpraktiker relativt sett. Här har ju patienterna egentligen bara den allmänna sjukvården och dess organisation att vända sig till. Det kan ju naturligtvis bidra till att vi har en god uppföljning i den allmänna hälsokontrollen, säger han.

Avgiften för att ta cellprov är i Västernorrland 150 kronor, bland de högsta i landet.

– Det kan ju enbart tolkas som så att avgiften som sådan inte är helt avgörande utan har man en god uppföljning och en fungerande organisation så kan man ändå ta en avgift, säger Lars Berglund.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".