Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SEB:s vd missnöjd med kvartalsresultat

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 16.11
Besviken över resultatet.

Banken SEB var sist ut av affärsbankerna att redovisa sitt resultat för det första kvartalet i år. Gemensamt för alla banker är att vinsterna faller under årets första kvartal, på grund av pågående finanskris, och för SEB blev det ett rejält vinstras.

SEB:s vd Annika Falkengren säger att det varit ett väldigt utmanande kvartal för SEB.

– Kanske det svåraste hittills med tanke på den finansiella turbulensen.

Du använde ord som besvikelse till exempel?

– Det är klart man är besviken om man redovisar ett resultat som är 42 procent lägre än året innan, om än det finns en del ljusglimtar i resultatet.

Varför är det så många minussiffror?

– Till stor del för att SEB är en annorlunda bank. Vi är, som jag stolt framhåller, en aktivitetsstyrd bank med kunder som är väldigt aktiva. Kunder har ett sådant här kvartal när man sett den stora marknadsturbulensen avhållit sig från att göra så mycket aktieaffärer, och fondaffärer och i stället legat lågt. Det slår hårt på oss. Vi har en mindre del räntenetto, säger Annika Falkengren.

Är ni mer drabbade än de andra bankerna?

– Absolut. Å andra sidan kan man säga att vi förra året gynnades mer än de andra bankerna för då hade vi fantastisk intjäning just på provisioner. Men provisioner är mer lättflyktiga och det kräver ett annat sätt att jobba.

Många minussiffror blev det, vinsten blev 2,4 miljarder kronor vilket är 42 procent lägre jämfört med första kvartalet förra året.

Intäkterna minskade till 8,8 miljarder och kostnaderna ökade till 6 miljarder och det gjorde också kreditförlusterna, från 234 till 368 miljoner, mest på grund av förluster på lån i Baltikum.

Räntenettot steg till 4,2 miljarder, upp 12 procent, vilket visar på en fortsatt ökning av både in- och utlåning till företag och hushåll.

Provisionsnettot minskade däremot med 11 procent till 3,8 miljarder kronor, vilket speglar fallande börskurser och lägre aktivitet på handeln med värdepapper.

Resultatet påverkades negativt med 900 miljoner kronor av att banken till följd av finansoron tvingats skriva ner värderingar av värdepapper.

Handelsbanken hade en liknande nedskrivning på ungefär en miljard, och finanskrisen är inte över för de svenska bankerna.

– Jag tror inte att någon bank kan gå opåverkad. Men det visar väl att vi har en finansiell sektor i Sverige som är välskött och väldriven och bland de aktörerna är vi den som är de mest nöjda kunderna, sa Handelsbankens vd Pär Boman i samband med Handelsbankens rapport i förra veckan där vinsten föll med 19 procent.

Har allting kommit upp på bordet så att säga?

– Vi har visat det vi har att visa det första kvartalet, sa Pär Boman.

Banken Nordea har lyckats stå emot finanskrisen bäst tillsammans med Swedbank. Deras vinster har i stort sett blivit lika som förra årets första kvartal.

Sammanlagt har de fyra bankerna nått en vinst på 17,3 miljarder kronor det första kvartalet i år jämfört med 20,1 miljarder samma period 2007.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".