Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hembränning minskar när EU-sprit ökar

Publicerat torsdag 1 maj 2008 kl 06.00
1 av 2
En beslagtagen hembränningsapparat. Foto: Peter Olsson/SR.
2 av 2
Spritessenser.

Tillgången på hembränd sprit har minskat i Sverige de senaste åren. Ett tecken på det är att anmälningarna till polisen om olovlig sprittillverkning minskat från nästan 1 000 fall i landet 2000 till 274 fall förra året, 2007. Ola Svensson, kriminalinspektör för polisens spaningsenhet i Eksjö på Småländska höglandet konstaterar att det hembrända helt håller på att konkurreras ut av billig sprit från andra EU-länder.

– Hembränningen har gått ner vad vi ser. Vi gör sällan beslag av hembränningsapparater eller hembränd sprit numera.

Varför?

– Jag tror att det beror på att man åket till Tyskland i stället och handlar, och man handlar stora mängder som man tar med sig hem. För spriten och ölen är billig i Tyskland.

– Så det är inte värt jobbet att göra hemma, säger Ola Svensson.

I södra Sverige har tyskspriten blivit ett begrepp och svenskar vallfärdar över gränsövergångarna för att fylla kundvagnar och bilar med billig öl, vin och sprit.

På samma sätt har ju möjligheten öppnat sig i norra Sverige när Finland sänkte sin alkoholskatt och införseln av billig alkohol sker nu från samtliga grannländer inom EU där alkoholen är billigare än i Sverige.

Att det påverkat hembränningen råder det ingen tvekan om.

Anmälningarna om olovlig sprittillverkning som kommer in till samtliga polisdistrikt i Sverige har också minskat dramatiskt sedan år 2000. Då kom det in totalt 969 anmälningar i landet, förra året vad den siffran nere i 274 anmälningar om hembränning.

Bilden bekräftas också av SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms Universitet. Där räknar man med att 20 procent av den sprit som dracks i Sverige för tio år sedan var hembränt. Nu är siffran nere under fem procent, och det är en naturlig utveckling säger forskaren Mats Ramstedt.

– Trots allt är hembränningen en aktivitet som tar mycket längre tid och kräver resurser. Så på sätt och vis är det naturligt att kommer det någon form av alkohol som är enklare att hantera så tar den över.

Trots konkurrensen från importspriten finns ändå hembränningen kvar, även om det är i mycket mindre skala än tidigare. Mauritz jobbar i en affär som säljer spritessenser, aktivt kol för att rensa sprit- och vinsatser i Jönköpings län. Han vill inte framträda med sitt efternamn av rädsla för att skrämma bort kunder. För kunderna gör sitt bästa för att vara diskreta, konstaterar han.

– Det finns folk som åker runt i alla städer och köper socker och jäst. De köper inte allt på samma ställe.

Så även om hembränningen har minskat så finns den kvar?

– Den finns kommer, kommer alltid finnas kvar, säger Mauritz.

Traditionen och hembränningskulturen är också en förklaring som Mats Ramstedt på Stockholms universitet ser när han tolkar det faktum att hembränningen trots allt lever vidare.

– Jag tror att det för många grupper är en hobbyverksamhet och en sport att göra sin egen sprit. Det är också en tradition på många håll att göra det så det handlar inte bara om att få tag i billig sprit, säger Mats Ramstedt.

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".