Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statistik över isolerade fångar saknas

Publicerat torsdag 1 maj 2008 kl 04.00
Isoleringscell

Kriminalvården har slutat att ta fram statistik på hur många fångar som isoleras i svenska fängelser. Kritiker anser att bristen på statistik kan göra det svårt för Sverige att uppfylla FN:s konventioner om villkor i fängelser.

En av kritikerna är Alice Åström, som är vänsterpartist och suppleant i justitieutskottet. Hon har också suttit i Kriminalvårdens styrelse.

– Det tycker jag är skrämmande för att isolering är en av de hårdaste ingripande åtgärderna man kan ha. Och FN:s tortyrkommitté när de granskar ländernas kriminalvård och häkten så tittar man bland annat på hur mycket man använder isolering, säger Alice Åström.

Ångest, depression, självmordstankar och hallucinationer kan drabba den som isoleras i häkten och fängelser.

Forskningen visar också på ökad risk för aggressivitet och psykos.

Trots det vet alltså inte Kriminalvården numera hur många som isoleras.

Antalet isoleringar har ökat kraftigt i Sverige mellan 1995 och 2005, har vi rapporterat tidigare i Ekot.

Men hur det ser ut efter 2005 vet vi inte för Kriminalvården har inte tagit fram de siffrorna. Anledningen man ger är att statistiken brister.

Men Kriminalvårdens egen utredning om siffrornas tillförlitlighet kom fram till att det rör sig om systematiska underskattningar men att siffrorna är jämförbara över tid. Ändå väljer man alltså att inte presentera siffror för 2006 och 2007.

Mycket tyder på att antalet isoleringar i svenska fängelser har fortsatt att öka efter 2005. Säkerhet har blivit ett allt starkare fokus och efter 1 april i år har det blivit möjligt att även isolera hela avdelningar, även de intagna som inte gjort något fel.

Inger Davidsson, kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet, tycker inte att det är bra.

– Det här är en viktig uppgift för Kriminalvården att själv att veta hur läget är. Därför utgår jag från att, om de nu har avbrutit det här tillfälligt eller vad det nu kan vara som inte jag känner till, att de återupptar det, för det behöver man naturligtvis veta, säger Inger Davidsson.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".