Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolor håller partier på avstånd

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 04.00

Det blir allt svårare för politiska partier att få tillträde till skolorna, anser både politiska ungdomsförbund och Sveriges elevråd. På högstadier och gymnasier är rektorer och lärare oroliga att besök från partier ska skapa konflikt, eller att skolan ska tvingas bjuda in partier med kontroversiella budskap, som till exempel Sverigedemokraterna.

Caroline Hård av Segerstad och Amanda Ericsson går på Jensen Gymnasium i Stockholm och de får inte besök av riksdagspartierna i sin skola.

– Nej, inte vad vi vet.

Tycker du att de borde få hälsa på i er skola?

- Ja, jag tycker det vore jättebra att få mer information om partierna.

- Men nästa val får ju vi rösta, så det skulle vara bra att få lite information om vad alla står för. Av dem, inte av lärarna alltså, säger eleverna på Jensen Gymnasium.

Att skolorna inte vill bjuda in politiska partier är ett problem för samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund.

De är alla eniga om att det här går emot demokratin och utestänger elever från möjligheten att bilda sig en uppfattning om partipolitiken.

Sara Dennås är riksordförande för Moderat skolungdom. Hon berättar att hon stöter på alla möjliga ursäkter när skolorna tackar nej till besök från hennes organisation. Bland annat är skolorna oroliga över att behöva bjuda in partier med främlingsfientliga idéer. Sara Dennås tycker att skolornas oro är överdriven.

– Sveriges elever är inte dumma i huvet. De förstår väldigt väl vad politik innebär och jag tror att man vinner mer på om man får höra de olika åsikter som finns och därefter bilda sig en uppfattning, säger Sara Dennås.

Mikael Greenfalk är ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation. Han säger att man inom skolan har en väldigt skeptisk syn på partipolitiken över huvud taget och att det gäller både moderpartierna och ungdomsförbunden.  En vanlig inställning på skolorna är att partierna bara är välkomna när det är valår, berättar Mikael Greenfalk. Det ger eleverna en vrångbild av vad politik är, tycker han.

– De får också mycket, mycket sämre förtroende för politiken och i slutänden demokratin. Det här upplevs som att politiker enbart är i skolan under valår. Då får de komma in för att fiska röster. Men de övriga tre åren är de helt borta, säger Mikael Greenfalk.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".